Kultura

Rskošni balet: "Gusar" Naropdnog pozorišta u Beogradu

Foto: Narodno pozorište/Nebojša Babiće

19. 3. 2023. / 17.53

Veliki jubilej: Da li znate da je danas sto godina Baleta Narodnog pozorišta?

Večerašnjom premijerom baleta „Gusar“ u kojoj učestvuje ceo ansambl, Narodno pozorište obeležava svoju stotu godinu. Ovaj važan jubilej za ovdašnju kulturu odvija se bez sjaja kakav mu dolikuje

Balet Narodnog pozorišta danas puni sto godina. To je veliki i važan jubilej, ne samo za Balet nego i za ovdašnju kulturnu scenu, pa ipak, utisak je da protiče neprimetno.

Naime, stogodišnjicu baleta Narodnog pozorišta u Srbiji beleži samo – Narodno pozorište, a i ono to radi prilično nenametljivo.

Javnost je o večerašnjoj premijeri kojom će biti obeležen jubilej obaveštena protokolarnom informacijom, tu informaciju je prenelo nekoliko medija (neuporedivo manje od onih koji su zabeležili da je u petak otvoren 20. Beogradski festival igre), i to bi bilo – sve. Kao da je reč o bilo kojoj drugoj uobičajenoj produkciji.

Nema reklame, bilborda, intervjua protagonista večerašnje premijere, podsećanja na početke, nema ni "s“ od sjaja koji bi stogodišnjica nacionalnog baleta zasluživala i podrazumevala. Propuštena je prilika za promociju ne samo Baleta Narodnog pozorišta nego i domaće baletske umetnosti uopšte.

Zbog takvog odnosa države i društva prema sopstvenoj kulturi i ljudima koji je stvaraju, Narodno pozorište u ovoj proslavi deluje usamljeno.

Za jubilarnu premijeru izabrali su klasičan balet francuskog kompozitora Adolfa Adama Gusar. U press materijalu ga najavljuju kao spektakularni balet u tri čina u koreografiji uzbekistansko-ruskog baletskog majstora Bahrama Juldaševa, a prema postavkama Marijusa Petipa i Pjotra Guseva.

Taj balet, koji će večeras prvi put biti izveden u Beogradu u integralnoj verziji, pripada opusu starih, grandioznih baletskih produkcija 19. veka i upravo zbog te činjenice predstavlja značajan i veliki poduhvat Baleta Narodnog pozorišta.

U Gusaru igra ceo ansambl Baleta narodnog pozorišta. Naslovnog junaka – gusara Konrada igraće Hoze Iglesias, lik Medore – Sofija Matjušenskaja, dok će u ulozi Gulnare nastupiti Teodora Spasić. U podeli su i Randol Betankourt (Isak Lankedem), Egor Burba (Ali), Petar Đorčevski (Birbanto), Željko Grozdanović (Seid-paša), Čedomir Radonjić (Evnuh)…

Dakle, na Gusaru je da proslavi i dočara ceo jedan vek Baleta.

Narodno pozorište najavljuje da će vek svog Baleta obeležavati narednih 12 meseci, pa nabraja nove premijere (ne i njihove naslove), retrospektivne izložbe, obrazovne i druge programe, podseća da je nedavna postavka Krcka Oraščića bila uvod u proslavu ali, ponovimo, u svemu tome deluje usamljeno.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu