Društvo

Foto: Tanjug/ Ministarstvo rada i socijalne politike

18. 10. 2023. / 13.57

„Veliki školski čas“ u Kragujevcu pomeren zbog Vučića

Veliki čas inače počinje u 11 časova i traje 45 minuta, međutim zbog najavljene posete Aleksandra Vučića i njegovih kasnijih obaveza gradska vlast u Kragujevcu je odlučila da vreme održavanja ovog pomena pomeri na 10:30 i da skrati vreme zvaničnog programa

Organizatori Velikog školskog časa u Kragujevcu u Šumaricama su odlučili da zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića pomere stalno i simbolično vreme održavanja ovog godišnjeg događaja kojim se obeležava sećanje na streljanje nastavnika i đaka kragujevačke gimnazije 21. oktobra 1941. godine.

Veliki čas inače počinje u 11 časova i traje 45 minuta, međutim zbog najavljene posete Aleksandra Vučića i njegovih kasnijih obaveza gradska vlast u Kragujevcu je odlučila da vreme održavanja ovog pomena pomeri na 10:30 i da skrati vreme zvaničnog programa.

Izvor FoNeta iz Spomen-parka Kragujevački oktobar, koji neguje kulturu sećanja na žrtve streljanja i najbolniju tragediju Kragujevca u njegovoj istoriji, rekao je da je na taj način “oskrnavljeno sećanje na nevine civilne žrtve fašističkog streljanja u jesen 1941. godine”.

"Skaradno je obesmišljena simbolika početka Velikog školskog časa, koja se odnosi na vreme početka časa sa koga su đaci i profesori Prve kragujvačke gimnazije odvedeni na streljanje", rekao je izvor FoNeta i dodao da je "podjednako sramno i eventualno skraćivanje Velikog školskog časa na 30 minuta“.

 

Pročitajte još: Rođeni u Kragujevcu

 

To je svojevrsno izrugivanje žrtvama i njihovim potomcima i skaradno banalizovanje tog tragičnog događaja, dovođenjem u ravan sa nekakvim štrajkom upozorenja, rekao je izvor.

On je precizirao da su o “ovom skandalu u nagoveštaju” zaposleni u Spomen-parku saznali tek jutros na redovnom sastanku, kome nije prisustvovala direktorka Spomen-parka, jer je na bolovanju.

Narodni poslanik i gradski odbornik iz stranke Zajedno Nikola Nešić zahteva da se satnica događaja hitno vrati na vreme koje je simbolički važno za istoriju grada i sećanje na žrtve.

 

Pročitajte još: Lebac sutra nemojte poslati

 

"Najtragičniji događaj u istoriji grada Kragujevca se obesmišljava kako bi se satnica uklopila predsedniku Republike. Sećanje koje se od 1964. godine održava u Šumaricama ima 3 simblolike, mesto, vreme održavanja školskog časa i trajanje tog poslednjeg časa. Pokušaj da 2 od 3 simbola promene je uvreda za žrtve, za sve moje sugrađane i za celu Srbiju. Kakvu je poruku poslao svima koji su u organizaciji događaja i svim Kragujevčanima, ali i kakvu je poruku poslao velikoj petorci gde ne sme da zakasni tih pola sata? Da li se zbog pola sata vremena predsednika odričemo sećanja, identiteta i istorije?“, izjavio je Nikola Nešić.

Narodni poslanik iz stranke Zajedno zahteva od gradskih vlasti da hitno vrate satnicu Velikog časa pošto ni jedan političar niti bilo čije obaveze ne mogu biti značajnije od tragičnih upomena Kragujevca i sećanja na žrtve čiji su životi utkani u našu sadašnjost i budućnost.

M.J./FoNet/N1/Glasšumadije

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu