Izbori 2022.

Cela država zavisi od 1089 glasača: Veliki Trnovac

foto: goran sivački

30. 6. 2022. / 11.59

Veliki Trnovac peti put: Parlament zavisi od jednog mandata

U Velikom Trmovcu se peti put bije bitka za jedno odborničko mesto između SPS i Koalicije Albanaca doline. Sa terena izbornog procesa prešlo se na politički, pa je jedino rešenje da se politički lideri iza paravana dogovore da se sa tim završi

Na peti put ponovljenim izborima za narodne poslanike u Velikom Trnovcu danas do 9:30 glasalo je oko 70 građana, što je više nego 27. maja.

Od volje 1089 glasača koliko ih je upisano u birački spisak na biračkom mestu broj šest u Osnovnoj školi "Muharem Kadriu", zavisi konstituisanje novog Parlamenta Srbije pa samim tim i Vlade. Tu se za za jedno od 250 mesta u Skupštini Srbije bore predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Koalicije Albanaca doline.

Raša Nedeljkov iz organizacije za posmatranje izbornog procesa Crta rekao je za BBC da jer suština problema borba za jedno odborničko mesto između SPS i Koalicije Albanaca doline. Ukoliko pobedi Koalicija, oni dobijaju taj jedan mandat, a SPS ga gubi.

Pošto se sa terena izbornog procesa prešlo na politički, jedino rešenje je da se politički lideri "iza paravana" dogovore da se sa tim završi, smatra Nedeljkov.

Podseća da su nekoliko nedelja pre aprilskih izbora promenjeni izborni zakoni. Naime, do ove godine, izbore u Srbiji su sprovodili Republička izborna komisija i birački odbori, a nekoliko nedelja pre izbora 2022. uveden je i srednji nivo Opštinske izborne komisije. Na svakom od tih nivou moguće je ulagati prigovor, a dok isteknu rokovi za žalbe, prođe oko mesec dana.

Mogućnost da se izbori ponavljaju sada je pružena da bi se zaštitila prava birača.

"Od jedne dobre ideje zbog izostanka dobre rasprave, nisu predviđeni mehanizmi kojim bi se ovakve zloupotrebe sprečile. Taoci su građani koji u tom vakuumu gube poverenje u izborni proces i institucije", zaključuje Nedeljkov.

Prethodno glasanje u Velikom Trnovcu, prošlog četvrtka, odloženo je zbog nesuglasica među članovima biračkog odbora i zbog anonimne dojave o podmetnutoj bombi.

Kako prenosi portal Bujanovačke, danas je atmosfera  opuštena, bez tenzija i sukoba među članovima biračkog odbora.

Pre nedelju danas bilo prijavljeno 48 građana koji glasaju van biračkog mesta, a sada ih je 140. Evidentiranje u izvodu iz biračkog spiska vrše po jedan Srbin i Albanac. Prisutan je veći broj predstavnika Republičke izborne komisije u ulozi posmatrača, a tu si kontrolori iz lista Moramo i Ne davimo Beograd.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu