Vesti

Policijski posao: Veran Matić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

10. 10. 2022. / 21.28

Veran Matić: MUP je pokušao da sakrije dokaz o pretnji smrću novinaru

Dragojlo Blagojević, je autor teksta o ozbiljnim malverzacijama u javnom preduzeću Srbijašume na čijem čelu je Igor Braunović, poslanik, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, i zet Ivice Dačića. Braunović je Blagojeviću pretio smrću. MUP je pokušao da sakrije ključni dokaz o tome

Dragojlo Blagojević (71)  je novinar, osnivač i izdavač i glavni i odgovorni urednik časopisa Drvo tehnika.

U broju 75 iz jula ove godine dominira tekst pod naslovom Raspodela sirovina iz državnih šuma pod velom tajni, u kome Blagojević piše o ozbiljnim malverzacijama u okviru preduzeća Srbijašume na čijem čelu se nalazi Igor Braunović, vršilac dužnosti direktora ovog javnog preduzeća. Pored toga, Braunović je i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, njen poslanik u parlamentu i zet predsednika SPS-a Ivice Dačića.

Kao neko ko je osnovao i 12 godina uređivao časopis Šume, čiji izdavač je bilo Javno preduzeće Srbijašume, a preko 30 godina prati šumarstvo i drvnu industriju, novinar Blagojević je ekspert za sve teme vezane za ovu oblast.

U noći 12. jula neko ga je pozvao telefonom i zapretio mu smrću. Na Blagojevićevo pitanje ko zove, odgovoreno mu je – Stanko Vasić. Pretnju je sutradan prijavio policiji Novog Beograda.

U iskazu policijskom službeniku 15. 7. kaže da sumnja ponovo na Braunovića koji mu je već pretio i da sada misli da je nekoga angažovao da to učini, što ga dodatno plaši jer je pomenuti, kako to Blagojeviću dojavljuju šumarski inženjeri i drvoprerađivači, okružen sumnjivim licima. Zatražio je zaštitu policije.

Obavešten je i dežurni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Jakša Stojanović, kao i dežurni tužilac za novinare (kontakt tačka) Saša Minić, a obavešten je i policijski službenik za novinare (kontakt tačka) Stojanče Stojšić.

Zamenik javnog tužioca Jakša Stojanović donosi rešenje kojim se odbacuje prijava.

Između ostalog, u rešenju piše "da ni jedno lice nije pozivalo navedeni broj telefona u naznačeno vreme, niti uputilo pretnje B. D., koje je on prijavio policiji, zbog čega nalazim da nije učinjeno prijavljeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.“

Na upit Verana Matića (član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEMA-a) Telekomu da li su dobili upit MUP-a za proveru da li je u naznačeno vreme bilo poziva, Telekom odgovara negativno.

"Pronašao sam način da dobijem podatak da je u bazi Telekoma ipak registrovan dolazni  poziv na Dragojlov broj, i to 12. 7. u 23.45. Kasnije sam proveravao da li je možda bilo nekog tehničkog problema ili da li je moguće da MUP nije proveravao, i uverio se da su postojala dva pristupa ovoj bazi koji se podudaraju sa sudskim odlukama da se izvrše provere. Jer je prva sudska odluka pokrivala samo 13. 7, ali je zatražena i provera za 12. 7, što je bilo opravdano jer je navedeno vreme oko ponoći“, priča Veran Matić.

Matić je ovu informaciju poslao Branku Stamenkoviću zamenika RJT, koji je i tužilac za visokotehnološki kriminal, od početka član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Stamenović je od MUP-a dobio listing poziva na Dragojlov telefon za kritične datume i da po onome što je video iz tog dokumenta, zaključio da preteći poziv u vreme koje je Dragojlo naveo ne postoji.

Matić je insistirao da tužilaštvo traži listing od Telekoma.

"Posle nekoliko dana obavešten sam da je u tužilaštvo stigao zvaničan odgovor Telekoma u kome se potvrđuju moja saznanja da je Dragojlo Blagojević primio poziv 12. 7. u 23.45h. To zapravo znači da je neko u MUP-u svesno manipulisao podacima i pokušao da sakrije ključan dokaz usled čega je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu zbog navodnog nepostojanja poziva“, kaže Veran Matić.

Sada je na tužilaštvu da urgentno sprovede istragu o pozivu i da na osnovu novih saznanja utvrdi sa kojeg broja je upućena pretnja i identifikuje počinioca.

Ovaj slučaj predstavlja ozbiljan udarac na samu osnovu krivičnog postupka – na odnos između tužilaštva i policije.

S.Ć./ Cenzolovka

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu