Vesti

Slučajni snimak iz narodne kuhinje: Vesna Pećanac

Foto: Twitter/Zlikiliki

1. 5. 2022. / 19.08

Vesna Pećanac: Filmska diva u narodnoj kuhinji

Velika jugoslovenska i srpska glumica, zvezda legendarnih filmova svog supruga Živka Nikolića, Vesna Pećanac, dobila je crnogorsko državljanstvo koje će joj omogućiti da prima penziju i da se ne hrani u narodnim kuhinjama. A šta je učinila Srbija

Da li je Srbija ipak više mogla da pomogne Vesni Pećanac – jedan je od novinskih naslova povodom vesti da je ova velika glumica dobila crnogorsko državljanstvo koje će joj omogućiti da prima penziju i da se ne hrani u narodnim kuhinjama.

Vesna Pećanac je deo antologijskih filmova svog supruga  reditelja Živka Nikolića Ljepota poroka, Čudo neviđeno, U ime naroda, njegovih serija Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo, i Oriđinali, bila je deo "Ateljea 212“ u kome još uvek ponekad odigra svoj autorski projekat, monodramu O, kakav divan dan. Zbog lepote a pre svega zbog glume, smatrana je u filmske dive.

A onda su fotografije zabeležene u januaru prilikom posete patrijarha Porfirija kuhinji Verskog dobrovoljnog starateljstva otkrile da je korisnica ove ustanove čuvena glumica. Tako je otkriveno i da ona, bez obzira na sve što je uradila u svom radnom veku, prima penziju od 7000 dinara, da ima dva sina i da su njeni porodični odnosi loši, a i da nije naslednik autorskih prava na filmove Živka Nikolića.

Foto: Screenshot

Srđan Dragojević, predsednik Upravnog odbora organizacije filmskih autora AFUS AFA zaštita koja je pokušavala da pomogne Vesni Pećanac, rekao je da nakon smrti Živka Nikolića nije bilo ostavinske rasprave na kojoj bi se određilo kome pripada njegovo delo, pa samim tim i autorska prava.

"Sve što smo mogli da pomognemo i da činimo za Vesnu Pećanac, kao udruženje i kao ljudi, mi smo činili“, kaže Vojislav Brajović predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković slaže se da "nije smela da se dogodi situacija da bilo koji vrhunski umetnik bude neko ko nema sredstva za život. Ali, s druge strane, na osnovu informacija koje ja imam, i moji uvaženi prethodnik, ministar Vukosavljević i ja pokušavali smo da stupimo u kontakt sa Vesnom Pećanac i njenim sinom, ne bi li pronašli način da joj pomognemo, ali nismo uspeli da ostvarimo komunikaciju. Nisu želeli pomoć onakvu kakvu je država mogla da im pruži. Pretpostavljam da je njihov izbor da uzmu državljanstvo Crne Gore i da na taj način reše svoj problem“.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović  objavio je na Tviteru  da je Vesna Pećanac neko čiji je "prijem u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za kulturni interes Crne Gore. Vesna Pećanac je svojim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama dala značajan doprinos promociji Crne Gore, njenoj kulturi i stvaralaštvu“, a kako je naveo Aleksa Bečić, lider DCG i tadašnji predsednik Skupštine, koji je sredinom januara dao predlog da Vesna Pećanac dobije njihovo državljanstvo, ovaj gest je "bio dug prema njenom, ali i doprinosu njene porodice, razvoju kulture i stvaralaštva Crne Gore“.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu