Izbori u Mađarskoj

Vučićev partner: Viktor Orban

Foto: AP Photo/Petr David Josek

3. 4. 2022. / 17.20

Viktor Orban: Bez mene biće rata

Posle dvanest godina na vlasti Viktor Orban  se na parlamentarnim izborima prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom. Njegov Fides kontroliše većinu medija. Sunarodnicima poručuje da će, ako ne glasaju za njega, zemlja biti uvučena u rat

"Ukoliko pobedi opozicija, Mađarska će biti uvučena u rat sa Ukrajinom“, poručio je Mađarima premijer Viktor Orban. U Mađarskoj se danas, kao i u Srbiji, održavaju parlamentarni izbori.

Orban je aglasio i da njegovi neistomišljenici ne uviđaju ozbiljnost situacije: "Rat i mir su u pitanju na ovim izborima. Rat nam je u komšiluku, između dve zemlje, mi moramo da ostanemo izvan sukoba“ .

Konzervativni Orbanov Fides je prethodnih 12 godina imalo dvotrećinsku većinu u Parlamentu. Orban očekuje da će mu današnji izbori osigurati novi mandat.

Ujedinjena opozicija

Jak rival Fidesu je savez šest opozicionih stranaka "Ujedinjeni za Mađarsku“ na čijem čelu je Peter Marko-Zaj (49), katolički konzervativac i gradonačelnik malog grada na severu zemlje Hodmezevarošheja. Opozicioni blok je formiran da bi "spasila zemlju od Orbanove koruptivne i autoritativne vladavine“.

Ovo je prvi put od kako je Orban na vlasti, da se suočava sa ujedinjenim opozicionim blokom, pa se zato rezultati današnjih izbora očekuju sa neizvesnošću.

Ankete ukazuju da će rezultat biti tesan, a da će se borba voditi u 32 okruga koji nisu opredeljeni ni za Orbanov Fides ni za opozicioni Savez.

Vlada u Mađarskoj dominira nad svim medijima. Samo na oglase na društvenim mrežama troši tri puta više od opozicionih stranaka.

Današnji izbori su deveti od uvođenja višestranačja u Mađarskoj 1990. godine. Do 13 časova zabeležena je nešto manja izlaznost nego pre četiri godine.

S.Ć./ Tanjug/ RSE/

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu