Vesti

Mi Mađari nismo mešovita rasa: Viktor Orban

Foto: AP

27. 7. 2022. / 12.38

Viktor Orban: Ponosan sam što Mađari ne žele da postanu mešana rasa

Govor premijera Mađarske, desničara Viktora Orbana u Rumuniji, u kome se zalagao za čiste rase, izazvao je burne reakcije i ostavke u njegovoj partiji. Orbanov portparol je rekao da su mediji pogrešno razumeli njegove stavove

Žuža Hegeduš, članica kruga bliskom Viktoru Orbanu mađarskom premijeru, dala je ostavku nakon 20 godina saradnje, a premijerov govor tokom vikenda u Rumuniji ocenila je kao "čisto nacistički“.  Internacionalni komitet Aušvica "glupim i opasnim“, a rumunski ministar spoljnih poslova je izjavio da su Orbanovi stavovi neprihvatljivi, kao i da je žalosno što se to desilo na teritoriji njegove države, javlja BBC.

Portparol premijera rekao je da su Orbanove komentare mediji pogrešno shvatili.

Naime, tokom vikenda u Rumuniji, Viktor Orban, desničarski lider,  rekao je da Mađari "nisu i ne žele da postanu mešovita rasa“ i da zemlje u kojima se rase mešaju "više nisu nacije“.

Kako je istakao, Zapad je podeljen na zemlje u kojima su se evropske rase mešale s neevropljanima i na zemlje u kojima se to nije dogodilo.

"Mi Mađari nismo mešovita rasa i ne želimo da postanemo mešovita rasa”, istakao je Orban i dodao da zemlje u kojima se mešaju evropske i neevropske rase "više nisu nacije”, prenosi "EU obzerver”.

Orban je kazao i da takve zemlje "pritiskaju srednju Evropu da se promeni i da bude kao one”.

Katalin Čeh, opoziciona mađarska političarka i članica Evropskog parlamenta, napisala je na Tviteru da je zaprepašćena: "Njegova izjava podseća na vremena za koja mislim da svi želimo da ih zaboravimo. Pokazuje se kakav je režim stvarno”.

Mađarska uvozi 85 odsto gasa iz Rusije. Kako smatra mađarski lider, Zapad ne treba da pomaže Ukrajini da pobedi u ratu, već da posreduje da se dogovori mir, posle čega će ljudi prestati da ginu i zaustaviće se inflacija i ekonomska kriza.

U poslednjem obraćanju javnosti, Orban se pozvao i na teoriju zavere o "velikoj zameni stanovništva” pa je rekao da će Evropljane i Amerikance zameniti nebelcima uz pomoć imigracije. Zato Orban upozorava da će polovina stanovnika u velikim evropskim gradovima do 2050. biti neevropskog porekla.

Premijer Orban je u tom istom govoru ocenio da dolazi multipolaran svet i "decenija puna opasnosti, nesigurnosti i rata” za Zapad, kao i da NATO greši što šalje oružje Kijevu.

S.Ć./BBC/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu