Sever Kosova

Loši utisci: Viola fon Kramon

Foto: FoNet

28. 5. 2023. / 19.17

Viola Fon Kramon: Ovde je nešto stvarno loše

Specijalna izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo bila je u Zvečanu, vrlo zabrinuta zbog incidenta u petak kada su specijalci omogućavali ulazak novoizabranih gradonačelnika u opštnske prostorije, i kada je više od 10 Srba i 5 policajaca lakše povređeno. Rekla je da o tome mora da razgovara sa Prištinom

"Mislim da je u celini teška situacija. Ne želim da podrijem dobru volju svih i svakog, ali ovo je veoma zastrašujuće. Ovo nije okruženje u kom se (normalno) živi“, kazala je Viola Fon Kramon ispred opštine Zvečan, prilikom posete severu Kosova.

Vidno zabrinuta zbog incidenta koji se desio pre tri dana kada su specijalne jedinice Kosovske policije nasilno ušle u zgradu opštine Zvečan.

Osim u Zvečanu, oni su u petak omogućili ulazak novoizabranih albanskih gradonačelnika u opštinske prostorije i u  Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se lokalni Srbi protive. Akcija je u sve tri opštine bila propraćena incidentima sa više od 10 lakše povređenih Srba i 5 policajaca, i najmanje dva demolirana policijska vozila, uz opšte neodobravanje lokalne zajednice, uprkos suprotnim tvrdnjama u Prištini.

Reakcije međunarodne zajednice su bile oštre. Nemački izaslanik za dijalog, Manuel Saracin, kao i Kramon, hitno je došao i već treći dan boravi na Kosovu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dve strane na dijalog a Prištinu da ne povlači jednostrane akcije i pod hitno deeskalira situaciju, te ne povlači destabilišuće korake.

Kako javlja KoSSev, kosovski organi bezbednosti, međutim, i dalje borave u ovim zgradama, zamenili su zastave, vrata i nadzorne kamere, dok im kosovske vlasti čestitaju na akciji i najavljuju normalan dolazak gradonačelnika na svoja radna mesta.

Ispred opštinskih zgrada smenjuju se različite vrste policijskih vozila – od blindiranih, redovnih, civilnih džipova, kao i jedinica – od policajaca u običnim uniformama, do specijalaca sa šlemovima, pancirima i drugim cevima, kako u plavim, tako i sivim uniformama.

"Ovde ste 24/7? Gde je pretnja?! Šta vas je pobogu dovelo ovde?“, evropska izvestiteljka za Kosovo kazala je u kratkom razgovoru sa specijalnim jedinicama Kosovske policije koje je zatekla ispred zgrade opštine Zvečan.

Navela je da se radi o "civilnom, normalnom kraju“, i da je dolazak gradonačelnika trebalo da bude demokratski i civilni, ali da je postignuto suprotno“.

Rekla je da pitanja o tome treba da postavi Prištini. Rekla je i da je "nešto stvarno loše“.

KoSSev navodi da se tokom obilaska opštine Zvečan, na licu mesta zatekli su se civilni aktivista Aleksandar Stojanović, i politički aktivista Aleksandar Aresenijević, koji je prethodno, u uživo prenosu pozivao na član koji dozvoljava etničkoj zajednici da istakne svoja identitetska obeležja.

Arsenijević je Fon Kramon i savetnika pri EU poveo u obilazak dve škole, jednu srednju, osnovnu, obdanište sa jaslicama i studentski dom, koji se nalaze u neposrednoj blizini opštinske zgrade, pokazujući im prisustvo specijalnih jedinica, ali i ostatke šok bombi koji su ispaljivani tokom incidenta u petak.

S.Ć./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu