Pravosuđe

Smenjena zamenica tužioca koja je radila na slučaju korupcije u EPS-u: Bojana Savović

Foto: FoNet/Medija centar

24. 2. 2023. / 16.00

Više javno tužilaštvo u Beogradu: Progon nepodobnih tužilaca

Nakon hapšenja osumnječinih za korupciju u EPS-u smenjene su dve zamenice tužioca koje su radile na tom slučaju. Opskurno objašnjenje šefa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića odmah je izazvalo sumnju da nešto debelo nije u redu

Na kolegijumu Odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u četvrtak 23. februara, šef tog Tužilaštva Nenad Stefanović saopštio je: "Dve iskusne zamenice tužioca Jasminu Paunović i Bojanu Savović, zbog potrebe posla, prebacujem iz Odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.“

Od tog momenta svi predmeti na kojima su radile su im oduzeti. Čak i predmet za slučaj korupcije u EPS-u, zbog koga je tužiteljka Savović samo dan ranije naložila hapšenje šest osoba. Istragu o tom predmetu tužiteljka je vodila duže od godinu dana i posle brojnih urgencija, kojima je pokušavala da pokrene policajce na rad, uspela je da realizuje slučaj. Nije joj dozvoljeno ni da sasluša osumnjičene, umesto nje to je uradila Brankica Marić, najbliža saradnica Stefanovića.

Pitanje je koliko neko, poput Marićeve, ko nije detaljno upućen u obiman predmet, može da postavi prava pitanja uhapšenima. Saslušanja su jedan od najbitnijih delova istrage.

Suprotstavljanje nezakonitim radnjama

Zamenica tužioca Bojana Savović je pet godina radila u Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Isto toliko godina nije imala oslobađajuću presudu. U pravosudnim krugovima važi za osobu sa besprekornom profesionalnom biografijom, dugom 20 godina.

Slučajno ili ne, na istom slučaju korupcije u EPS-u, ali u predmetu o pranju novca, radila je i druga sklonjena tužiteljka Jasmina Paunović. O potezu te iskusne tužiteljke, koja ima još dve godine do penzije, nedavno se čulo i u parlamentu. Naime, Paunovićeva je svom šefu Stefanoviću i svim kolegama poslala poruku da ne želi da radi protiv zakona i protiv Ustava kako joj nadređeni usmeno nalažu, već im je poručila da se dokumentovano izjasne o svojim zahtevima. Reč je o nalogu da za podnošenje svake krivične prijave prethodno moraju da dobiju saglasnost tužilačkih šefova.

Javnost je za suprostavljanje tužiteljke da radi protivzakonito saznala od narodne poslanice (SSP) Marinike Tepić koja je o tome govorila u Skupštini Srbije i upozorila da onima koji dignu glas u beogradskom VJT sledi šikaniranje. To upozorenje je postalo stvarnost, te je Stefanović urlao i pretio svojim zamenicima, udarajući rukom o sto. Tužiteljka Paunović se zbog toga žalila Državnom veću tužilaca.

Nekoliko dana kasnije, zajedno sa Bojanom Savović je premeštena na drugo radno mesto.

Privatizacija Tužilaštva

Buru u javnosti izazvalo je saoštenje za medije Višeg Javnog tužilaštva u kome se tvrdi da je tužiteljka Savović sama tražila premeštaj, a i da je ona odugovlačila sa slučajem EPS-a.

U sadržaj tog saopštenja nisu posumnjali samo novinari, već i opozicioni političari. Primera radi, poslanica Tepić na društvenim mrežama je napisala: "Nenad Stefanović laže“.

Bura je prerasla u oluju kada je tužiteljka Bojana Savović javno istupila i za TV N1 izjavila: "Nije tačno da sam sama izrazila želju da radim u drugom odeljenju ili da sam na bilo koji način odugovlačila predmet.“

Dodala je da je nejasno zašto su, ako je tačno da je odugovlačila rad na predmetu, nadležni čekali da do hapšenja dođe, pa je tek onda prebacili u drugo odeljenje.

Nejasno je i novinarima zašto je na kolegijumu Stefanović rekao da tužiteljke premešta zbog "potrebe posla“, a zatim medijima saopštio da su same tražile premeštaj.

U tom saopštenju VJT-a iz Beograda, koje podseća na političke pamflete, Stefanović je naveo i da je odluku doneo tokom redovne izmene godišnjeg rasporeda poslova.

Ni to nije tačno, kako kažu sagovornici portala "Vremena“, redovne izmene se rade jednom godišnje, međutim tužilac Stefanović izmene preraspodele poslova izvodi i po nekoliko puta mesečno. Tačnije, kad god mu zasmeta da neko nije dovoljno poslušan. Kako je nedeljnik "Vreme“ ranije pisao, manipulisanjem zakonskih odredbi Stefanović je Tužilaštvo kojim rukovodi privatizovao do te mere da ono sve češće podseća na DOO.

Politička funkcija Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Samo iz Odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, od kada je Stefanović postao šef, premešteno je sedmoro zamenika tužioca. Reč je o: Nebojši Obradoviću, Ani Borović, Mileni Božović, Branki Trifunovic, Nataši Pavlici, Jasmini Paunović i Bojani Savović. Većina je poslata na drugo radno mesto jer su se suprostavili suludim zahtevima Stefanovića i njegove saradnice Marić.

Recimo, Ana Borović je prema rečima njenih kolega prebačena u Opšti kriminal, a zatim je do te mere ponižavana i maltretirana da je dala otkaz i otišla u advokaturu. Ni to nije prošlo bez probleme, navodno je Nenad Stefanović preko klike advokata sa kojima je blizak izdejstvovao da Advokatska komora u Beogradu odbije da Borovićevu upiše u advokate. Posle toga ona je tek u jednom mestu u unutrašnjosti Srbije uspela da se evidentira kao advokatica.

Tužiteljki Nataši Pavlici pre nego što je oterana iz Antikorupcijskog odeljenja oduzeti su svi veliki predmeti o građevinskoj mafiji na kojima je radila. Većina tih predmeta do danas nije mrdnula s mrtve tačke.

Šef beogradskog VJT Nenad Stefanović retko o kome ima da kaže lepu reč osim o direktoru BIA, bivšem ministru MUP-a Aleksandru Vulinu na čiju je urgenciju, kako se spekuliše, i postao glavni tužilac srpske prestonice.

Osim što Stefanović redovno preti krivičnim prijavama i osvetom svojim, po zvanju, kolegama, neretko ih naziva i kriminalcima. Čak i šefove Osnovnih tužilaštva naziva kriminalcima koji su saradnici ministarke Pravde Maje Popović ili opozicije. To bi moglo nekoga da začudi odakle u istom košu ministarka i opozicionari, međutim kada se pogledaju saopštenja VJT u Beogradu i saopštenja opskurnog Udruženja sudija i tužilaca, GONGO organizacije na čijem je čelu takođe Nenad Stefanović, onda se vidi da je to čovek koji se protivi svakoj promeni u pravosuđu koja bi mu oduzela moć da suzbije svaku tužilačku samostalnost.

U svojim saopštenjima Stefanović neretko vređa i nezavisne medije i novinare koji kritički pišu o njegovim postupcima. Saradnicima preti da informacije ne smeju da cure u nezavisne medije, dok "javno montirana suđenja“ u najopskurnijim tabloidima smatra za relevantna i na osnovu tih saznanja često pokreće nove postupke za one za koje proceni da su politički nepodobni.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu