SP u Kataru

Za ovo bi kod kuće bili uhapšeni: Iranski fanovi na meču sa Engleskom

Foto: AP Photo/Frank Augstein

24. 11. 2022. / 8.01

Više od igre: Protest iranskih reprezentativaca

Fudbal je izuzetno popularan u Iranu, reprezentativci imaju kultni status, ali veliko je pitanje šta ih čeka posle otvorenog iskazivanja podrške demonstracijama za prava žena pred početak meča sa Engleskom. Rezultat utakmice je, čini se, bio najmanje bitan

Poraz reprezentacije Irana od Engleske rezultatom 6:2 u prvom kolu grupe B Svetskog prvenstva u fudbalu koje se odigrava u Kataru je fudbalska vest. To što iranski reprezentativci pre utakmice nisu pevali himnu svoje zemlje je vest iz domena politike.

U najavi meča sa Engleskom kapiten Irana Alireza Đahanbahš je najavio da će svi fudbaleri zajedno da odluče da li će pevati himnu ili ne. Nisu je pevali.

Nisu pevali himnu: Iranski reprezentativci / Foto: AP Photo/Frank Augstein

Nekoliko dana pre utakmice, rezervni golman Hosein Hoseini je novinarima u Dohi rekao: "Želeo bih da uputim saučešće porodicama koje su izgubile najmilije u nedavnim događajima i želeo bih da znaju da smo na njihovoj strani“. Napadač Vahid Amiri je izrazio "solidarnost sa porodicama žrtava“.

Protest na tribinima na meču Iran – Engleska: Iranski fanovi / Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Žrtve o kojima su govorili Hoseini i Amiri, i zbog kojih su reprezentativci Irana ćuteći propratili himnu svoje zemlje, pale su tokom protesta koji su u Iranu počeli 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini tokom njenog boravka u pritvoru policije za moral, u koji je dospela pošto je uhapšena "zbog neprikladnog nošenja hidžaba“. Tačan broj žrtava nije poznat, tvrdi se da ih je više od 300, među demonstrantima i pripadnicima bezbednosnih snaga. Oko 15.000 ljudi je uhapšeno, nekoliko njih je osuđeno na smrt. Situacija u zemlji je napeta, demonstracije i dalje traju.

Iran – Engleska: Suze za žrtve demonstracija u Iranu / Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Fudbal je izuzetno popularan u Iranu, reprezentativci imaju kultni status, ali veliko je pitanje šta ih čeka posle otvorenog iskazivanja podrške demonstrantima. I u Turskoj je fudbal vrhunska strast, pa ipak je Hakan Šukur, najveća fudbalska legenda u toj zemlji, bio prinuđen da 2017. godine pobegne iz Turske nakon što je optužen da je učestvovao u organizaciji vojnog puča protiv predsednika  Redžepa Tajipa Erdogana i da je pripadnik "naoružane terorističke organizacije“.

Iran je na Svetskom prvenstvu u grupi i sa Sjedinjenim Američkim Državama, a utakmica ove dve reprezentacije igraće se 29. novembra. Zbog decenijskog neprijateljstva tek taj meč će biti "više od igre“. Pobeda nad "večitim rivalom“ bi možda doprinela da vlast zatvori oči pred nečim što liči na podršku fudbalera pobuni. Ali ta pobeda se ipak tiče samo fudbala.

M.T./Beta/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu