Izbori 2023.

Nova politička zvezda: Dr Branimir Nestorović

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

18. 12. 2023. / 6.24

Vitez reda zmaja: Ko su glasači doktora Nestorovića?

Lista “Mi glas iz naroda - Branimir Nestorović” osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, 4,8 odsto glasova na parlamentarnim izborima, odnosno 5,3 odsto glasova u Beogradu. Ona je ujedno i najveće iznenađenje ovih izbora. Ko je za nju glasao

Pitaju se mnogi kako je Nestorović, poznat po ismejavanju korona virusa i propagiranju teorija zavere po opskurnim portalima i podkastima, uspeo da ostvari ovakav rezultat?

Čini se da za mnoge njegovi stavovi o “kloniranju”, “portalima za druge dimenzije”, “preradama i vakcinama koje ubijaju decu” nisu baš toliko opskurni. Društvene mreže, mahom Telegram, prepune su grupa i kanala koje dnevno proizvode na desetine vesti o različitim teorijama zavera – od korone i antivaksera, preko špijuniranja putem 5G mreža, do “prskanja” i “čipovanja” ljudi.

Ulaskom samo u jednu ovakvu grupu na Telegramu potencijalni čitalac može u kratkom vremenskom periodu pronaći na desetine sličnih koji između sebe dele iste, neproverene informacije.

Pročitajte još Branimir Nestorović: Sjaj antivakserske zvezde nad Beogradom

Neke od njih broje desetine hiljada članova, dok se broj pregleda sličnih emisija na Jutjubu meri u stotinama hiljada. Ovi rasadnici dezinformacija procvetali su nakon izbijanja pandemije korona virusa, kada su u Beogradu, oko spomenika Stefana Nemanje plesala narodna kola protiv vakcina i zaključavanja. Ipak, i nakon kraja pandemije, sa širenjem dezinformacija se nastavilo još “maštovitije” i obimnije.

Od antivaksera do antiglobalista

Antivakseri su postali i antiglobalisti, borci protiv migranata, zaprašivanja ljudi, duboke države i novog svetskog poretka.

Članovi grupa za širenje dezinformacija po Telegramu mahom su mlađi ljudi, muškarci, pretežno desno-orentijentisanih ideoloških stavova.

Doktor Branimir Nestorović redovan je gost i “pouzdan” izvor za citiranje ovih kanala informisanja.

Iznenađenje ili ne, činjenica je da stavovi koje zastupa doktor Nestorović odavno nisu statistička greška marginalnih desničara. Upravo suprotno, od njega će zavisiti kako će izgledati nova beogradska vlast, a oni koji se pitaju “kako je to moguće” imaće četiri godine da razmisle o uzrocima popularnosti nekadašnjeg “viteza reda zmaja”.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue nawww.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu