Kosovo i EU

Foto: Tanjug

23. 11. 2022. / 13.14

Vizna liberazacija za Kosovo: Beskonačna obećanja EU 

Bez obzira na to što je Kosovo još pre četiri godine ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, dogovor država članica Evropske unije o datumu kada bi trebalo da stupi na snagu još uvek nije poznat. Kako prenose kosovski mediji, sastanak ambasadora EU posvećen toj temi otkazan je zbog posrnulog dijaloga sa Beogradom

S.P
Kosovo je kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropsku uniju  još 2018. godine ispunilo sve kriterijume Evropske unije za ukidanje viznog režima. Uprkos tome građani Kosova i dalje u zemlje Šengena ne mogu da uđu bez viza zbog toga  Razlog što četiri godine države članice EU u Savetu blokiraju ovo pitanje.

Da Kosovo još uvek nije spremno za viznu liberalizaciju veruju neke od najjačih država članica EU poput Francuske, Nemačke i Holandije. Predsedavanje Češke Evropskom unijom ponovo je intenziviralo debatu unutar EU o ovom pitanju, a Francuska je u oktobru predložila početak bezviznog režima za građane Kosova zajedno sa početkom primene i operacionalizacijom Evropskog sistema putnih informacija (ETIAS).

Prema tom predlogu Kosovo jr trebalo da dobije viznu liberalizaiciju najkasnije do 1. januara 2024. kada ETIAS bude potpuno operativan. Većin do sada skeptičnih države je podržala ovaj predlog, međutim, kako prenose evropskim mediji, Španija i najmanje još jedna država odbile su ovaj francuski predlog.

I dalje je nejasno da li je priroda odbijanja ovih država tehnička ili politička, pa je tako Češka odlučila da ovo pitanje skine sa dnevnog reda sastanka ambasadora (COREPER) u sredu 23. novembra.  Kako prenose kosovski mediji, zbog tenzija na Kosovu i ishoda dijaloga Beograda i Prištine od Češke je traženo da se glasanje o viznoj liberalizaciji Kosova pomeri na sledećei sastank COREPER-a koji će biti održan 30. novembra.

Ovo znači da je prvi put vizna liberalizacija Kosova povezana sa ishodom dijaloga Beograda i Prištine.

Međutim, uvođenje ETIAS-a u priču o viznoj liberalizaciji za Kosovo mnogi vide kao dodatni kriterijum jer je ETIAS intervni sistem EU na čijem kreiranju države članice rade od 2017. godine.

Prema tom sistemu državljani onih država kojima već ne trebaju vize moraće da se pri putovanju u EU prijave na sajt ETIAS-a i odgovore na upitnik o svrsi putovanja i sve to plate jednokratnom naknadom od 7 evra evra.

S.P./European Western Balkans/FoNet 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu