Vesti

Kako živeti sa minimalcem: Iz jedne od narodnih kujhinja u Srbiji

Foto: Tanjug

14. 9. 2022. / 21.33

Vlada odlučila o minimalcu: Kršenje prava na platu za život

Minimalac u Srbiji će od naredne godine iznositi 40.020 dinara, što je manje od potrošačke korpe koja je u junu, po obračunu Ministrstva trgovine, iznosila 44.400 dinara. Srbija je po visini minimalca u Evropi četvrta od pozadi, a inflacija je dvocifrena

Vlada Srbije donela je odluku o visini minimalne cene rada za narednu godinu, koja će biti uvećana za 14,3 odsto i u 2023. godini iznositi 40.020 dinara mesečno.

Prema podacima Centra za političku emancipaciju, nova računica urađena je na osnovu podataka za prošlu godinu, plata potrebna za život u Srbiji iznosi 114.752 dinara. To je skoro tri puta više od minimalca koje je određen za iduću godinu.

Osim Siniše Malog,  ministra finansija u tehničkoj Vladi, ovom odlukom je malo ko od zainteresovanih zadovoljan.

Udruženi sindikati Srbije Sloga istakli su da je cena minimalne zarade očekivana, jer je tu cenu unapred utvrdio predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić koji "godinama sprovodi ekonomski eksperiment izdržljivosti nad svojim narodom".

"Odgovornost za ovaj izuzetno ponižavajući iznos od 230 dinara po satu, koliko će primati većina radnika u Srbiji, posebno kod stranih poslodavaca, isključivo je na predsedniku Srbije, aktuelnoj vlasti i takozvanim reprezentativnim sindikatima koji su pristali na još jedno ‘dobro plaćeno’ statiranje u reprizi predstave socijalnog dijaloga kroz SES, instituciju čiji rad i sastančenja finansira država", navela je Sloga.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić naveo je danas da su hrana i praktično svi osnovni životni proizvodi poskupeli više od 50 odsto u prethodne dve godine – ulje je poskupelo 54 odsto, šećer 64, jaja 75, meso više od 70 odsto. Zato smatra da je povećanje od 30 posto minimum za preživljavanje ljudi koji rade za minimalac.

Na primedbe i dokaze da je povećanje od 14,3 odsto minimalne plate  nedovoljno za život, ministar Mali odgovara rečenicom da je ovo povećanje "najveće do sada, i da je ta zarada 2,5 puta veća nego pre 10 godina“.

Podaci Eurostata pokazuju da je Srbija na listi koja pokazuje polugodišnji prosek minimalne zarade iznad Turske, Bugarske i Albanije koja je na dnu sa polugodišnjim prosekom od oko 270 evra.

Ministar Mali tvrdi da potrošačka korpa i minimalna zarada nemaju veze jedna s drugom.

Po obračunu Ministarstva trgovine, minimalna potrošačka korpa za jun je iznosila oko 44.400 dinara. Tročlana porodica bi svakog dana trebalo da izdvoji minimalno oko 700 dinara za hranu, plus mesečno nešto više od 8.000 za stan i račune i 128 dinara za obrazovanje.

Važno je znati da se ovi podaci Ministarstva odnose na jun, kada je inflacija bila na nivou od 11,9 odsto. Sada je inflacija na višem nivou (13,2), a Narodna banka Srbije očekuje da će ona dostići vrhunac u septembru.

Pravo na platu za život, podsećaju organizacije, priznato je kao ljudsko pravo u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropskoj socijalnoj povelji Saveta Evrope i brojnim drugim međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala.

S.Ć./ FoNet/ Bloomberg Adria

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu