Kosovo

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

26. 9. 2023. / 10.45

Vlada Srbije proglasila dan žalosti, da li to odlaže derbi

Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji

Vlada Republike Srbije je zbog tragičnih događaja na Kosovu i Metohijina na današnjoj vanrednoj sednici proglasila sredu, 27. septembar 2023. godine, za Dan žalosti .

Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji.

Odluka Vlade o Danu žalosti dolazi nakon što je Srpska lista proglasila trodnevnu žalost u srpskim sredinama na teritoriji Кosova i Metohije.

Odlaže se derbi

Kako prenosi RTS, fudbaleri Partizana i Crvene zvezde 171. večiti derbi neće igrati u sredu 27. septembra zbog dana žalosti.

Zbog Dana žalsoti odlažu se svi sportski, kulturni i događaji zabavnog karaktera.

I pre ove informacije mediji su preneli da Fudbalski savez Srbije razmišlja da odloži 171. večiti derbi.

Šta kaže zakon

Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije u delu koji se odnosi na sportske manifestacije kaže: "Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti."

Sam Zakon ne nalaže nužno odlagenje sportskih događaja.

Međutim, prema pisanju lista "Danas", čelnike Fudbalskog saveta brinu dve stvari: pritisak oko izbora sudije koji je nametnula Crvena zvezda, ali i strah od "divljanja huligana posle obračuna na Kosovu proteklog vikenda".

Crvena zvezda je zvanično poslala ultimatum Savezu da neće u sredu igrati utakmicu ukoliko derbi bude vodio sudija Srđan Jovanović.

Uz sve to, strahuje se da bi navijači Crvene zvezde mogli da prekinu utakmicu. Delije su na društvenim mrežama najavile da će odati poštu navijaču koji je u nedelju ujutro stradao u obračunu na Kosovu.

Zanimljivo je da su Delije jedine kojiesu otkrile identitet, odnosno puno ime i prezime jednog od poginulih u obračunu sa policijom Kosova.

B.G./RTS/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu