Politika

Foto: Marija Janković

26. 10. 2023. / 12.22

Vladimir Obradović kandidat za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja

Vladimir Obradović je prvi profesor FON-a koji je još pre tri godine govorio o plagiranom doktoratu ministra finansija Siniše Malog, kao i o ulozi ove visokoškolske ustanove u celoj toj aferi. Kako portal "Vremena" saznaje, on će biti kandidat za gradonačelnika Beograda opozicione liste Srbija protiv nasilja

Opozicione partije koje će nastupiti na jednoj listi pod nazivom "Srbija protiv nasilja“ u sredu uveče su se dogovorile da zajednički kandidat za gradonačelnika Beograda bude profesor Fakulteta organizacionih nauka dr Vladimir Obradović.

Kako portal "Vremena“ saznaje, Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa je insistirala da kandidat za gradonačelnika glavnog grada bude iz njenih redova, iako Zeleno-levi front ima bolji rejting u Beogradu, a njegov lider Dobrica Veselinović prema merenjima popularnosti stoji bolje od ostalih kandidata. Da bi omogućio dogovor, ZLF je povukao kandidaturu Veselinovića.

Pozivajući se na svoje izvore, portal Nova S piše da je na kraju dogovoreno da budu dva nosioca liste – prvi će biti Veselinović, a drugi Obradović. Najviše mandata u Skupštini Beograda imaće ZLF.

Vladimir Obradović je poslanik u aktuelnom skupštinskom sazivu i član je poslaničke grupe "Pravac Evropa“. On je u parlament ušao na predlog SSP-a.

Obradović je profesor na Fakultetu organizacionih nauka na Katedri za interdisciplinarna istraživanja u menadžmentu, a na prethodnim beogradskim izborima bio je član tima tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Vladete Jankovića (Ujedinjeni za pobedu Beograda). On je prvi profesor FON-a koji je još pre tri godine govorio o plagiranom doktoratu ministra finansija Siniše Malog, kao i o ulozi ove visokoškolske ustanove u celoj toj aferi.

On je u intervjuu za "Vreme“ 2022. godine. rekao da je zbog plagiranog doktorata Malog prošao kroz mukotrpan izbor za redovnog profesora, iako je značajno prebacivao propisane uslove. Podsetio je i da ga je Kabinet premijerke zvanično odbio kao kandidata za člana Saveta za borbu protiv korupcije, uz obrazloženje da, kao i neki drugi predloženi kandidati, "kritikuje vlast".

"Nisam mogao više da sedim i gledam kako Srbija nezaustavljivom brzinom ide nizbrdo. Ka ambisu. Nije posao univerzitetskog profesora da sedi, gleda i zgražava se. Smatram da moja društvena uloga prevazilazi držanje predavanja i ispitivanje studenata. Smatram i da mi profesori moramo stati na čelo reformskih inicijativa i podsticati promene,“ rekao je tada Obradović.

Takođe je naglasio da SNS i SPS nemaju većinsku podršku građana Beograda.  "Te dve stranke u zbiru, prema zvaničnim rezultatima, imaju oko 45 odsto glasova, dok ostale stranke, koje sada čine opoziciju, imaju sa strankama koje nisu prešle cenzus oko 55 odsto,“ rekao je on.

 

Pročitajte još: Neće biti šale sa opozicijom

 

Za Aleksandra Šapića je rekao da je on bio  jedno od najlošijih kadrovskih rešenja za prvog čoveka Beograda otkako on pamti.

“Čovek je vrhunski sportista i veliki šampion, mnogo puta sam se iskreno radovao njegovim golovima. Međutim, za upravljanje najvećim gradom u Srbiji potreban je jedan potpuno drugačiji set kompetencija koje, bojim se, on ne poseduje,“ rekao je Obradović-

O tome da li opozicija treba da nastupi jedinstveno, Obradović je rekao:

"Mislim da ljudi treba da se okupljaju oko ideja, a ne oko vođa. Kada svi to kod sebe promenimo, brže ćemo napredovati kao društvo. Smatram da će opozicija, uprkos određenim međusobnim razmiricama i trvenjima, kako vi kažete, dokle god bude delila iste ideje, a to je prvenstveno smena ove nelegitimne vlasti, u najvećoj meri nastupati jedinstveno. "

Vladimir Obradović Rođen je 1977. godine.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu