Vesti

Srbi ga i dalje vole: Vladimir Putin

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

14. 4. 2022. / 19.31

Vladimir Putin: Ako ne može na Zapad, Rusija će gas izvoziti u Aziju

Ruski predsednik je predložio da se izvoz gasa preusmeri ka bzrorastućim tržištima na jugu i istoku. Ocenio je i da su sankcije Zapada podjednako naškodile i evropskim zemljama i SAD, ali da su stvorile probleme i Rusiji. Mediji su tu izjavu ocenili kao prvo Putinovo priznanje da sankcije nanose štetu i Rusiji

"Pokušaji da se istisnu ruski snabdevači, da se zamene naši energetski izvori alternativnim, nepovratno će uticati na celu ekonomiju“, kazao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, i pozvao na diversifikaciju ruskog izvoza energenata ka Aziji.

Najavio je da će Rusija "korak po korak“ preusmeriti izvoz ka "brzorastućim tržištima na jugu i istoku“.

Putinove ocene na jučerašnjem, u sredu, virtuelnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima na ruskim arktičkim teritorijama na severnomorskom putu, mediji su ocenili kao njegovo prvo priznanje da sankcije nanose štetu i Rusiji.

Ruski predsednik je ocenio da su sankcije Zapada podjednako naškodile i evropskim zemljama i SAD, ali da su stvorile probleme i Rusiji.

"Naravno da nam to stvara određene komplikacije u trenutnoj situaciji, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativno rešenje i dugoročno gledano, da još više učvrstimo našu nezavisnost od spoljnih faktora", rekao je i istakao "da Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su potrebni“ i dodao da bi domaća potrošnja nafte, gasa i uglja takođe mogla da bude povećana.

Danas je austrijski kancelar Karl Nehamer obelodanio da će "Rusija isporučiti Austriji količine gasa na koje se obavezala ugovorom i da će i dalje biti moguće plaćanje u evrima“, odnosno, da je o tome razgovarao sa predsednikom Putinom tokom posete Moskvi početkom nedelje. Nehemer je ukazao da su, osim Austrije, protiv embarga i Nemačka, Bugarska i Rumunija.

Prihod Rusije od nafte i gasa je 36 posto godišnje potrošnje. Veći deo tih prihoda dolazi iz EU, koja iz Rusije uvozi oko 40 odsto gasa i 27 odsto nafte.

S.Ć./ Tanjug

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu