Svet

Foto: AP

5. 4. 2023. / 20.08

Vladimir Putin: Rusija je otvorena za konstruktivnu saradnju sa svim zemljama

Na današnjem sastanku Saveta bezbednosti Rusije predsednik Putin je naveo da je neophodno što pre integrisati "istorijske ruske zemlje, Donbas i Novorusiju, u ekonomski, pravni i obrazovni prostor zemlje", i da će Rusija aktivno voditi višesmernu spoljnu politiku

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku Saveta bezbednosti Rusije a prenosi Tass,  da je neophodno što pre integrisati "istorijske ruske zemlje, Donbas i Novorusiju, u ekonomski, pravni i obrazovni prostor zemlje" i ocenio da kijevski režim koristi "svoje podzemlje, uključujući neonacističke grupe, da zastraši stanovnika novih regiona Rusije".

Istovremeno, "neonacisti i njihovi saučesnici“ čine zločine i u drugim regionima zemlje, a u pripremu tih sabotaža uključen je potencijal zapadnih obaveštajnih službi, rekao je Putin.

Naveo je da se u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti obnavljaju stambeni objekti, putevi, obrazovne, kulturne, zdravstvene ustanove, kao i industrijska i poljoprivredna preduzeća, i najavio da bi stvaranje teritorijalnih jedinica organa za sprovođenje zakona i specijalnih službi u novim subjektima Rusije trebalo da bude završeno do 1. juna.

Dodao je da povratak normalnog života na osnovu ruskih zakona zavisi od toga koliko se to sistematski i kvalitetno radi. Ministarstvo unutrašnjih poslova, Tužilaštvo, Istražni komitet i drugi organi za sprovođenje zakona i specijalne službe dobili su instrukcije da daju sve od sebe da osiguraju bezbedan život lokalnog stanovništva i da zaštite ljude i njihovu imovinu od kriminala, samovolje i nasilja.

Prema njegovim rečima, "neonacisti i njihovi saučesnici“ ne samo da pokušavaju da destabilizuju situaciju na teritoriji novih subjekata Rusije, već vrše zločine i u drugim ruskim regionima.

Takođe, na današnjem sastanku Saveta bezbednosti Rusije Putin je poručio da je Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju sa svim zemljama i da nema želju da se izoluje.

"Mi ne nameravamo da se izolujemo ni od koga, nemamo predrasude ni neprijateljskih namera prema bilo kome“, kazao je Putin i dodao da se nada da će se druge države u odnosima sa Rusijom pridržavati principa ravnopravnosti i uzajamne koristi.

"Rusija će, kao suverena i samodovoljna država, aktivno voditi uravnoteženu, višesmernu spoljnu politiku koja daje prioritet našem unutrašnjem razvoju, sa posebnom svešću o odgovornosti za održavanje stabilnosti i bezbednosti na globalnom i regionalnom nivou“, rekao je Putin.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu