Vesti

Da li će biti razloga za nove proteste: Beograd, prošle godine

Foto: Darko Vojinović/AP Photo

23. 8. 2022. / 1.57

Vlast i litijum: Med i maline ili cijanid i sumporna kiselina

U poslednje vreme primetni su komentari vlasti o propuštenoj prilici da se eksploatiše litijuma, što liči na vraćanje ugovora sa Rio Tintom. Očigledno da postoje obaveze vlasti prema ovoj kompaniji, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta. Naglašava da Srbiji umesto meda i malina, nude cijanid i koncentrovanu sumpornu kiselinu

Na osnovu najnovije retorike predstavnika vlasti o litijumu i australijskoj kompaniji Rio Tinto, kod mnogih se javila bojazan da se od iskopavanja u Strbiji  odustalo samo zbog izbora, te da će projekat iskopavanja ove rude uskoro biti nastavljen.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, rekao je da je litijum bio srpska šansa da izađe iz “balkanske perspektive”, “uhvati neki novi industrijski talas”, kao i da “izmisli internet”. Po njemu, Srbija je u planiranoj eksploataciji litijuma "bila ispred Nemačke“, ali je ta država sada "prestigla“ Srbiju.

Čim je javnost pokušala da dokuči šta znači Momirovićev komentar o internetu, on se u juče, u ponedeljak, ponovo oglasio i objasnio da je u pitanju bila “metafora”. Naime, hteo je da kaže da je litijum mogao da bude šansa koja će Srbiji doneti nešto “revolucionarno”, što kako kaže iz “korena menja stvari”.

Tomislav Momirović se zapravo samo nadovezao na nedavne komentare o litijumu predsednika Vučića i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Predsednik Vučić je govoreči o Kosovu i Metohiji, Europrajdu i porodici, spomenuo i litijum. Rekao je da “nema problem svakome sve u lice da kaže”, kao i da su zahvaljujući revolucionarima “ispali jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli srpskog litijuma”.

Istog dana oglasila se i Zorana Mihajlović rekavši da je “litijum nafta 2021. veka”, kao i da se očekuje da tražnja za njim u narednih trideset godina poraste za “900 odsto”. Kako je rekla, to je mogla da bude “velika razvojna šansa za Srbiju”, jer postoji “jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona”.

Dodala je da bi u pitanju bila “visoko sofisticirana tehnologija” u kojoj ne bi bilo “isparenja sumporne kiseline, prženja jadarita na hiljadu stepeni, tečnog otpada”, kao “ni ničega čime su mesecima plašili građane”, misleći na ekološke proteste.

Kopredsednik stranke “Zajedno” Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za portal “Vremena” da je očigledno da su obaveze “Vučića, Brnabić i Mihajlović prema kompaniji Rio Tinto mnogo jače nego što oni to žele da priznaju”.

Kako kaže, “oni su u Londonu i gde su se sve viđali sa njima, preuzeli neke obaveze i sad to mora da se rešava”. Zato je sada “kuknjava ovolika”, dodaje Ćuta

Ćuta kaže da je Vučića, Brnabić i Mihajlović “baš briga za našu najplodniju zemlju”, sve te ljude koji se tamo nalaze, ali i veliki basen pijaće vode koji se nalazi ispod tog područja. Kako smatra, “njihovi belosvetski pajtosi su stavili šapu” na to i “sve napipali”.

Jovanović dodaje da je svojevremeno nakon sastanka članova Srpske akademije nauka i umetnosti koji su ocenili da bi iskopavanje litijuma od strane kompanije Rio Tinto imalo pogubne posledice na životnu sredinu, Zorana Mihajlović rekla da oni “nemaju pojma”.

“Nama umesto maline i meda nude cijanid i koncentrovanu sumpornu kiselinu”, a kako stoji u projektu Rio Tinta i “relokaciju stanovništva”, zaključuje Jovanović.

Dodaje  da će jedan od prvih koraka stranke “Zajedno” u Narodnoj Skupštini biti insistiranje da se Skupština izjasni o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu