U novom broju

"Bezvezan" kontakt sa Koluvijom: Bratislav Gašić, direktor BIA

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

11. 8. 2022. / 8.26

Vodič kroz Jovanjicu (2): Koga i šta kriju tajne službe

Prema podacima iz istrage, prodaja skanka iz Jovanjice mesečno je donosila prihod od 300 hiljada evra. Međutim, finansijska istraga u Tužilaštvu za organizovani kriminal nikada se nije pomerila sa mrtve tačke. Dakle, niko ne prati trag novca. Ali što su informacije više zataškavane, slučaj “Jovanjica” je više bujao dok nije prerastao u narko-korupcijski skandal nesagledivih razmera. Do sada su podignute dve optužnice, ali tek bi optužnica “Jovanjica tri” mogla potpuno da razotkrije ulogu agenata i šefova u civilnim i vojnim službama, kao i pojedinih političara u nezapamćenom skandalu

Mirko Škero, BIA

U vreme bujanja Jovanjice, Škero je bio šef beogradskog centra u BIA. Tužilaštvo ga nikada nije saslušalo povodom slučaja “Jovanjica”. Kako je “Vreme” ranije pisalo, Škero i Predrag Koluvija često su ručavali u restoranu “Zvezdara teatar”, a posle tih ručkova nekoliko pripadnika BIA i policije, koji su sada među optuženima, dobijali bi nova zaduženja u Jovanjici. Koluvija je sa njima razgovarao putem aplikacije za tajnu telefonsku komunikaciju “Razgovor”, dok bi sa Škerom komunicirao u ličnom kontaktu, ali i preko Vibera.

Međutim, povodom tih susreta sa vlasnikom imanja u Staroj Pazovi, Škero nikada nije pozvan ni na informativni razgovor. Za to vreme se izvesni ljudi u opoziciji hvale da je njihov pouzdani izvor iz BIA niko drugi do Škero, te da im je “škakljivim informacijama” uzvratio uslugu što su mu zaposlili brata u jednoj stranoj kompaniji. No, oni se pitaju da nije dojava od prvog bezbednjaka prestonice da je Koluvija zvao predsednikovog brata zapravo bila “prašina u oči” kako bi se sakrio kontakt šefova u BIA i VOA sa Koluvijom.

Škero je nedavno smenjen zbog sasvim drugih propusta u Službi. I baš od njegove smene po gradu je krenuo glasni šapat da se on zbog slučaja “Jovanjica” ne brine jer je, navodno, i direktor BIA Bratislav Gašić bio u kontaktu sa vlasnikom Jovanjice Predragom Koluvijom.

Zoran Ćertić, BIA

Pripadnik Bezbednosno informativne agencije. Zatečen je krajem novembra 2019. u prostorijama firme Superior, koja je sa Jovanjicom radila na poslovima izvoza i uvoza robe sa Makedonijom. Tokom upada policije u Superior i pretresa, Ćertić je sa vlasnikom kompanije Nebojšom Đinovićem crtao poslovanje Jovanjice na školskoj tabli. Tužilaštvo ga nikada nije saslušalo povodom slučaja “Jovanjica”…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme" od četvrtka, 11. avgusta 2022.

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu