U novom broju

Foto: N1

4. 8. 2022. / 7.40

Vodič kroz Jovanjicu: Ko je ko i šta je šta u najvećem pravosudnom i političkom skandalu u Srbiji

Afera Jovanjica već tri godine potresa srpsku javnost. Od samog otkrivanja 1,6 tona marihuane i skanka na imanju kod Stare Pazove, ovaj slučaj borbe protiv organizovanog kriminala je zataškavan. Međutim, on ne samo da nije prestao da buja, već je prerastao u korupcijski skandal nesagledivih razmera. Kako delovi vlasti, pravosuđa i tajnih službi pokušaju da “uguše” one koji razotkrivaju Jovanjicu, tako iz dima izroni nova glava nekog moćnika povezanog sa prvookrivljenim Predragom Koluvijom. Ko god se dotakne biljki s Jovanjice, gubi se u ogromnom oblaku dima u kome se odvija borba epskih razmera između organizovanog kriminala i boraca za pravnu državu. Ko su akteri i o čemu se radi u jednoj od najvećih srpskih afera

Imanje Jovanjica se nalazi na teritoriji Stare Pazove, nekoliko desetaka kilometara od Beograda. Kompanija je dobila naziv 2014. godine po luci Jovanjica kojom se pristupa na Svetu Goru blagoslovom monaha sa Hilandara.

Poljoprivredno dobro kod Stare Pazove bilo je registrovano za proizvodnju organskog povrća i voća. Godinama su to imanje obilazili vladajući političari. Visoki funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Babić promovisao je proizvode sa Jovanjice. Imanje nadomak Stare Pazove obilazio je i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić. Na seminarima organske hrane, uz Predraga Koluviju je neizostavno bio i član Glavnog i Izvršnog odbora SNS-a Dragomir Petronijević. Biznis seminare i kurseve o poljoprivredi držali su i policajcima. Međutim, policija je u novembru 2019. godine tokom akcije hapšenja i pretresa na tom imanju – kako se navodi u optužnici – pronašla isključivo zasade marihuane, odnosno skanka, kao i oko 600 kilograma te droge spremne za prodaju.

Na poljoprivrednom dobru radilo je tridesetak radnika, čije je biografije proveravala BIA. U plastenicima na Jovanjici razvijena je, prema optužnici, plantaža kanabisa u devet hangara, dok je ispod njih bujao podzemni grad. Uglavnom, u podzemlju Jovanjice otkriveno je deset najsavremenijih laboratorija skanka i dve sušare. U te prostorije moglo je da uđe tek nekoliko radnika obučenih u specijalna odela sa rukavicama i hirurškim maskama.

Tokom pretresa, na imanju su pronađeni ometači za komunikaciju mobilnim telefonima, oružje i puške za skidanje dronova…

Izvinjavamo se čitaocima i autorki što zbog tehničke greške njen tekst u štampanom izdanju nije potpisan

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (4. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu