U novom broju

Spremni za Ruse: Ukrajinski vojnici na obodu Kijeva

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

12. 3. 2022. / 8.51

Vojna analiza rata u Ukrajini: Borbe, razaranja, patnje

Ukrajinske oružane snage su preživele dve nedelje, ali sada su fragmentirane na manje taktičke sastave koji će očigledno pružati žilavu odbranu. Ukrajinska artiljerija ima neobično visoke rezultate posebno u iznenadnim udarima po velikom kolonama ruske tehnike. Veliki oslonac za Ukrajince je stalna obaveštajna podrška NATO-a od prvog dana borbi

Plan ruske vojske da brzo i energično nametne prevlast na terenu i slomi volju za borbom kod Ukrajinaca nije ostvaren. Rusko ministarstvo odbrane u zvaničnim objavama i dalje u prvi plan stavlja da sve ide po planu, ali realna slika sa terena pokazuje da se vodi dug i težak konvencionalni rat.

Evakuacija civila iz Irpina / Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Ukrajinska odbrana konsolidovala se nakon prvog šoka i postepeno se povlači pred ruskim prodorima, ali pokazala se fleksibilnom i izdržljivom i u ratnom haosu brani velike gradove, čak i one koji su na nekoliko desetaka kilometara od ruske granice.

Bombardovanje okoline Kijeva / Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Grupacija sa sada već kultnim znakom "Z"na vozilima nastaviće se formiranjem kotla za glavninu ukrajinskih brigada na jugoistoku. Rusi su 7. marta zauzeli Izujm i idu dalje. Za 58. armiju ostao je nemogući zadatak da nastavi na dva fronta – sa prodorom prema Odesi i Krivom Rogu i u centralnom delu fronta.

 

Pročitajte ceo tekst Aleksandra Radića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (10.  marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu