Vojska

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

4. 9. 2023. / 12.08

Vojni sindikat Srbije: Napreduje samo ko se ne zamera starešinama

Vojni sindikat Srbije saopštio je da trajanje radnog odnosa zaposlenima na određeno vreme u Vojsci Srbije zavisi isključivo od samovolje komandanata. Zaposleni se žale da im nadređeni ne daju nikakvo obrazloženje ako ugovor o radu ne bude zaključen kako je zakonom predviđeno i da mnogi kadrovi napuštaju radna mesta zbog loših uslova rada

Trajanje radnog odnosa zaposlenima na određeno vreme u Vojsci Srbije zavisi isključivo od samovolje komandanata koji nikome, pa ni zaposlenom, ne obrazložu zašto je ugovor o radu zaključen na manje od tri godine, kao što je zakonom predviđeno, saopštio je danas Vojni sindikat Srbije.

Navedeno je da komandanti nikome ne objašnjavaju zašto zaposlenom neće da obnove ugovor o radu, čak i kada taj zaposleni ima pozitivnu službenu ocenu i kada je u vojnoj službi već proveo više godina, pri čemu na to radno mesto nije primljen novi zaposleni.

Napredovanje je rezervisano samo za one koji se nisu zamerili komandantima, tvrdi se u saopštenju.

Članovi Vojnog sindikata Srbije i profesionalni vojnici uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću još u julu. Oni su u pismu naglasili da su nestručnost, neznanje, bahatost i bezobrazluk pretpostavljenih koji su ogrezli u kriminal i zloupotrebe isključivo zarad ličnih interesa u potpunosti obesmislili i razorili vojsku u celini.

Posao iz snova

Vojni sindikat Srbije ukazao je i na to da ovih dana u medijima često vidimo reklame koje pozivaju mlade da se zaposle na "radnim mestima iz snova“ – u Vojsci Srbije.

“Rad u bilo kojoj vojsci pa tako i u Vojsci Srbije, ne bi trebalo kvalifikovati kao običan posao, već kao veliku čast koja je privilegija samo onih koji su natprosečno sposobni da ispune postavljene kriterijume, za osobe visokih moralnih kvaliteta i istinske patriote.

Na veliku žalost to trenutno nije slučaj. Vojska je postala čekaonica za penziju ili zamka za one koji su se informisali kroz podobne medije ili preko sajta Ministarstva odbrane”, rečeno je u saopštenju vojnog sindikata.

Loši uslovi rada

Kako se dalje navodi, zaposleni u Vojsci Srbije primaju plate koje su daleko ispod zakonom garantovanih, nemaju pravo na topli obrok i regres iako je to zakonom predviđeno, često od sopstvenih sredstava plaćaju prevoz za dolazak i odlazak sa radnog mesta, nemaju adekvatne uslove za rad, rade više od zakonom predviđenog radnog vremena bez adekvatne naknade za taj rad i rade na poslovima koji su ranije bili nespojivi sa vojnom profesijom.

Vojnni sindikat Srbije pozvao je Ministra odbrane Miloša Vučevića da sedne za sto sa zakonskim predstavnicima zaposlenih u sistemu odbrane i “spreči da od nekada moćne srpske vojske ostane samo novokupljena tehnika i zidine praznih kasarni”.

Demanti Ministartsva odbrane

Ministarstvo odbrane je veoma brzo dematovalo tvrdnje predstavnika Vojnog sindikata Srbije da se profesionalnim vojnicima ne produžavaju ugovori zbog samovolje komandanata.

Kako je zvanično saopšteno, ugovori se nisu produžavali samo onima koji ne ispunjavaju zahteve službe i čine povrede vojne discipline.

Nadređeni ima pravo da komanduje i rukovodi po zakonu i Pravilu službe, da proceni i oceni kvalitet rada svojih potčinjenih i za sve to snosi odgovornost, saopštilo je Ministarstvo.

Z.S/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu