Vesti

"Vrhovni komandant": Aleksandar Vučić prima maketu tenka T-72 MS

Foto: Dimitrije Nikolić/Tanjug

22. 3. 2022. / 14.32

Vojska Srbije: Odliv starešina

Vojska Srbije je, prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, od početka godine ostala bez 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno svega 19 starešina. Posebno zabrinjava da su u velikom broju otišle starešine do čina majora i da su u toj grupi i četiri uglavnom mlada pilota

Vojni sindikat Srbije ocenjuje da država nastavlja potpuno da ignoriše dugogodišnje, konstantno urušavanje kadrovskog potencijala vojske, čija je ustavna uloga i operativnost u ovom trenutku pod velikim znakom pitanja.

Priliv kadra već duže vreme ne može da sustigne odliv, što zbog starosti i sticanja prava na penziju, što zbog toga što profesionalni pripadnici napuštaju vojsku zbog "potpunog odsustva savesti i brige države o njima“. Problem je i "katastrofalno loš“ odnos pojedinaca kojima je država poverila rukovođenje i komandovanje, odnosno menadžerisanje vojskom, upozorio je Vojni sindikat.

Od ove godine potencijal priliva kadra još je manji, jer je i najmlađi kandidat koji je imao obavezu služenja vojnog roka prestario za prijem u vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika. Obuka koja se trenutno izvodi sa vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka više liči na obuku za rad u komunalnom preduzeću, jer se njihove aktivnosti nakon kraće osnovne pešadijske obuke uglavnom svode na metlanje i grabuljanje kasarnskog kruga i obavljanje čuvarske službe.

Zbog toga, ističe Vojni sindikat, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka u više od 90 odsto slučajeva dožive razočarenje i posle poražavajućeg iskustva odustaju od ideje da se opredele za vojni poziv u svojstvu profesionalnih vojnika.

Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti

U beogradskom naselju Galenika u utorak je počelo useljavanje 375 od ukupno 1.000 stanova namenjenih pripadnicima snaga bezbednosti, koliko je planirano da bude izgrađeno u tom naselju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Doktrina koju je potvrdilo vreme
“Smer transformacije je deo vizije srpske vojske koja mora biti u stanju da odgovori na bezbednosne izazove sa kojima će se Srbija suočavati i 2015. godine i kasnije. A to su bezbednosni izazovi koji neće počinjati na srpskim granicama i koji traže mnogo kompleksnije odgovore od individualne vojne moći Srbije”, napisao je još 2007. godine u izveštaju o neophodnoj tranformaciji Vojske Srbije tadašnji načelnik Generalšaba, a danas predsednički kandidat "Zajedno za Srbiju“ Zdravko Ponoš.

I dalje: “Kvantitet i organizacija bili su podešeni za neka druga vremena, za šezdesete ili sedamdesete godine prošlog veka. Godinama nisu praćene realne promene na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Imali smo vojsku neprimerenu novim izazovima za našu zemlju i region. Imajući sve to u vidu, generalno opredeljenje transformacije koju smo preduzeli je bilo da neodgovarajući kvantitet pretvorimo u potreban kvalitet.“

Ceo tekst "Doktrina koju je potvrdilo vreme“ možete pročitati OVDE.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu