Rat u Ukrajini

Lirski bes: Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

12. 9. 2022. / 13.10

Volodimir Zelenski: Poetski obračun sa Rusima

Poslednji govor predsednika Ukrajine upućen Moskvi bio je pun poetskog besa. Zvučao je kao poezija otpora. Inspirisala su ga, izgleda, isključenja struje na istoku zemlje i uspeh ukrajinske ofanzive

Već sedam meseci traje rat u Ukrajini. Tokom vikenda je ukrajinska vojska na istoku zemlje uspela da zemlje potisne ruske trupe. Predsednik Volodimir Zelenski je taj trenutak iskoristio da na Fejsbuku i Telegramu postavi govor koji podseća na poeziju otpora.

"Da li još uvek mislite da smo jedan narod. Da li još uvek mislite da možete da nas zastrašite?“, pita Zelenski. Objašnjava da Rusija nije ništa shvatila, nije prepoznala za šta se Ukrajinci zalažu, piše nemaški "Špigel“.

A onda je pozvao Ruse da mu "čitaju sa usana“: "Bez benzina ili bez vas? Bez vas. Bez vas ili bez svetla? Bez vas. Bez vode ili bez vas? Bez vas. Bez hrane ili bez vas? Bez vas“.

Ukrajina će se pre odreći svega, nego da bude sa Rusijom, poručio je Zelenski. Jer hladnoća, mrak i glad su "manje smrtonosni od vašeg ‘prijateljstva i bratstva’“.

Zelenski pesmu završava sa tim da  će Ukrajina postojati ponovo sa svetlom i hranom – "bez vas“.

Predsednik Ukrajine je u noći na ponedeljak reagovao poetskim besom na to što ruske trupe, kako tvrde ukrajinski izvori, kao odgovor na silovitu i uspešnu ukrajinsku ofanzivu i povratak teritorija napadaju insfrastrukturu ne bi li Ukrajinci ostali bez struje i grejanja. Ranije je Kijev optuživao  Rusiju da uništava žitna polja.

Zelenski je Ruse nazvao "teroristima“ koji ne napadaju vojne ciljeve, već hože da se ljudi u Ukrajini smrzavaju bez struje.

Motivaciona, svakodnevna  video-obraćanja Zelenskog postala su lajtmotiv ovog rata. On se ciljano obraća Ukrajincima i podstiče ih da ustraju u borbi i otporu, Zapadu od koga zahteva vojnu i svaku drugu pomoć i podršku, i ruskimi vojnicima i njihovim porodicama koje poziva da ne učestvuju više u "Putinovom ratu“ i polože oružje.

Zapadni mediji izveštavaju da je ukrajinska vojska u kontraofanzivi u istočnoj regiji Harkov do sada uspela da povrati tridesetak sela i gradova, kao i da zauzme grad Kupjansk koji je strateški važan za logistiku ruskih trupa koje su ga zato okupirale na samom početku invazije.

J.H./Spiegel/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu