Vesti

Krim je Ukrajina: Volodimir Zelenski

Foto: AP

24. 8. 2022. / 11.58

Volodimir Zelenski: Pojavila se nova nacija Ukrajinaca

Povodom obeležavanja 31 godine nezavisnosti Ukrajine, predsednik zelenski poručio da se nova nacija se pojavila kad ih je napala Rusija - nacija koja nije plakala, vrištala, uplašila se, pobegla, predala se, niti zaboravila. Krim je Ukrajina, poručio je

Danas Ukrajina obeležava 31 godinu nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, istovremeno kad i šest meseci od početka ruske invazije tokom koje je stradalo desetine hiljada ljudi, milioni njih su napustili domove, i pričinjena ne ogromna materijalna šteta.

Glavni grad Ukrajine Kijev i nekoliko drugih velikih gradova zabranili su javne proslave zbog upozorenja da će Rusija iskoristiti priliku da napadne civile i vladinu infrastrukturu.

"Rat sa Rusijom neće biti okončan kada se postigne mir, već kada Kijev ostvari pobedu“, rekao je Volodimir Zelenski u govoru povodom godišnjice nezavisnosti. "Nova nacija se pojavila na svetu 24. februara u četiri časa ujutro. Nacija koja nije plakala, vrištala, uplašila se, pobegla, predala se, niti zaboravila.“, poručio je Zelenski.

Takođe, na godišnjem forumu o Krimu, Zelenski je poručio da je "Krim bio i jeste Ukrajina“.

Vladavina Moskve je donela ekološku štetu, ekonomski pad, socijalnu represiju i militarizam Krimu i crnomorskom regionu. On je optužio Rusiju da je lansirala najmanje 750 različitih krstarećih projektila sa Krima na teritorije pod kontrolom Kijeva, uništivši stotine civilnih objekata, uključujući škole, stambene zgrade i bolnice.

"I zato će ponovno uspostavljanje kontrole Ukrajine nad poluostrvom Krim biti istorijski antiratni korak u Evropi", rekao je Zelenski.

U Beogradu Ukrajinska zajednica u Srbiji organizuje povodom dana nezavisnosti Ukrajine "Marš slobode" od Pionirskog parka do Trga Republike gde učesnici skupa planiraju da formiraju živi lanac "Slobodni svet zajedno".

Juče je, istim povodom, neformalno udruženje "Rusi, Ukrajincvi, Belorusi i Srbi“ u Kulturnom centru Beograda predstavilo tradicionalnu ukrajinsku kuhinju.Sav prihod namenjen je ukrajinskim izbeglicama.

S.Ć./ FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu