Društvo

Foto: N1

15. 5. 2023. / 16.29

Vrane opet napadaju: Povređena žena u centru Beograda

Vrane štite svoje ptiće u gnezdu i zato napadaju prolaznike, kažu stručnjaci. Po Hrvatskom primorju traže spas od galebova time što im u gnezda, umesto njihovih, stavljaju plastična jaja

Danas pre podne više vrana su povredile ženu u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Zadobila je povrede glave i zbrinuta je u Urgentnom centru.

Ništa neobično, kažu stručnjaci – tako je svakog maja i juna, kad se vrane gnezde i štite svoje ptiće koji uče da lete, a njihovi roditelji u ljudima na ulici vide potencijalnog neprijatelja.

Prethodnih godina najviše napada vrana u ovo doba godine bilo je na Novom Beogradu, ali i u Zemunu, Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, na Crvenom krstu, na Slaviji, prošle godine mediji su objavljivali informacije o napadima vrana u Novom Sadu, pa i priču jedne od Novosađanki iz koje se vidi da vrane napadaju samo kad štite svoje ptiće, a  Zagrebačkim lekarima je prijavljivano i po nekoliko napada dnevno.

Na Hrvatskom primorju, ovih dana ljude napadaju galebovi, piše "Jutarnji list“. Više uopšte nije neuobičajeno videti kako napadaju ljude želeći da im otmu hranu nasred ulice ili trga ili pak za stolom na nekoj terasi, piše ovaj list.

U Poreču još od 2011, a  po uzoru na Veliku Britaniju, u gnezdima galebova zamenjuju njihova jaja plastičnim. Pridružili su im se Rovinj, Novigrad i Pula pa se sad godišnje zameni oko 3500 jaja.

Akciju vode Veterinarska bolnica Poreč i Zdrav grad Poreč, a finansiraju je Pula, Poreč, Rovinj i Novigrad s najvećim istarskim hotelskim kućama. Kažu da se u Poreču, gde se akcija sprovodi najduže, smanjila populacija galebova za 50 posto, a čak 70 posto u hotelskim i turističkim naseljima.

Kažu i da im nije cilj smanjenje populacije galebova, već da ih vrate na hridi gde im je prirodno stanište.

U Srbiji je postojao predlog da im se gnezda premeste u nenaseljene delove grada, pa se ispostavilo da je to teško izvodljiv poduhvat.

Vrane su se navikle na urbanizovanu sredinu, kažu stručnjaci, pa prvo grakću, lete naokolo, signaliziraju, gledaju kako da nas zastraše, lupaju krilima, pre nego što slete na glave ljudi koji se nađu u blizini gnezda. One jesu divlje ptice, ali je dokazano da su pametne – setimo se da bacaju orah o zemlju kako bi ga razbile i pojele jezgro.

Za one koji se panično plaše napada vrana, još jedna lepa vest – ove ptice će već za desetak dana prestati da nas plaše. Tad će, naime, ptići koji su izašli iz gnezda uvežbati letenje, pa njihovi roditelji neće imati razloga da ih štite na način na koji to čine sada.

S.Ć./Jutarnji list/Blic/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu