Hronika

Vranjski sud, sa prethodnog suđenja Kantaru

Foto; FoNet

21. 7. 2023. / 17.15

Vranje: Iz Suda nestao predmet o Kantaru

Dejanu Nikoliću Kantaru ističe zatvorska kazna krajem avgusta, pa je nestanak predmeta o ugrožavanju bezbednosti Olivere Vladković mogući pokušaj da Kantar izađe na slobodu

Predmet Osnovnog suda u Vranju koji sadrži dokumentaciju u vezi sa presudom po kojoj je Dejan Nikolić Kantar osuđen na 18 meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti vlasnice OK radija Olivere Vladković i zaposlene u tom radiju Svetlane Ivanov – nestao je, objavila je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Pozivajući se na nezvanična saznanja, ANEM  navodi da je vest o tome u četvrtak prostrujala društvenim mrežama i da su ubrzo stigle potvrde iz različitih izvora.

Dejan Nikolić Kantar je prošle godine osuđen na 14 meseci zatvora zbog istog dela prema istim oštećenima, a za vreme suđenja ponovio je delo i zbog toga je Osnovni sud u Vranju doneo prvostepenu presudu od 18 meseci zatvora.

"Pošto Nikoliću ističe zatvorska kazna od 14 meseci krajem avgusta, mislim da je u pitanju očigledno pojačana opstrukcija, kako bi se odložila odluka Višeg suda, odnosno kako bi Nikolić izašao na slobodu, pre eventualne potvrde nove presude, koja je izvesna jer je pretnje izrekao u sudnici, pred brojnim svedocima", izjavio je izvršni direktor ANEM Veran Matić.

Matić je upozorio da će Nikolić, kada bude pušten na slobodu, i pored pravosnažne presude, uz podršku iz sistema, nastojati da maksimalno odloži izdržavanje kazne zatvora.

Matić je najavio da će poslati dopis Višem sudu sa pitanjima vezanim za slučaj nestanka predmeta i radnjama koje se preduzimaju kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je nestao taj dokumenta. Dodao je da će dopise poslati i Ministarstvu pravde, ministarki i Sektoru za pravosuđe i tražiti da se izvrši nadzor u vezi sa događajima u Višem sudu u Vranju.

Matić je naveo da će o svemu obavestiti i premijerku Anu Brnabić jer je Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara ocenila da je pomenuti slučaj posebno važan za rad Radne grupe. O slučaju je obaveštena i misija OEBS.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu