Srbija

Aleksandar Vučić sa vojnicima Specijalne brigrade

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

26. 5. 2023. / 15.09

„Vrhovni komandant“: Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši nivo

Četiri sata pre veličanstvenog mitinga nade predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je borbenu gotovost Vojske Srbije na najviši nivo. Ovaj potez obrazložen je porastom tenzija na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je danas, nešto pre 14 časova, naredbu Vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen, i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

Naređen je hitan pokret oružanih snaga prema administrativnoj liniji sa Kosovom, rekao je Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda.

"Od jutros je zaista krenulo sve po zlu, nažalost, ono što je predsednik Republike govorio i upozoravao prethodnih dana i nedelja da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice", rekao je Vučević.

U toku je, ističe, "pokušaj zauzimanja svih opština na severu Kosova i Metohije od strane apsolutno nelegitimnih i nelegalno izabranih takozvanih opštinskih rukovodstava, a pod patronatom takozvane kosovske policije, odnosno policije specijalnih jedinica Prištine".

Pročitajte još Zvečan: Sukob građana i policije, bačene šok bombe

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana. Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, zaključio je Vučević.

"Nažalost, moj utisak je blaga reakcija Euleksa, dosta smušena reakcija Kfora. Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujemo da Kfor bude daleko više angažovan na terenu i garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima koji žive na teritoriji pokrajine", dodao je Vučević.

U ovakvim situacijama je, napominje ministar, momenat da se Euleks i međunarodna zajednica, pre svega Kfor, pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavlja progon Srba.

"To što će neko da objašnjava i da upozorava obe strane, i da im je žao zbog ne znam kakvih događaja, mi nemamo vremena da slušamo te besmislene proste tehnološke fraze i objave. Treba da vidimo šta na terenu treba uraditi da sprečimo dalju eskalaciju. Srbija je maksimalno posvećena nastavku dijaloga, ne želimo eskalaciju sukoba, ne želimo nikakve ratove, ne igramo se raznih igara", kaže Vučević.

Šta se dogodilo

Srbi na Kosovu se hteli d spreče da novi albanski gradonačelnici uđu u zgrade opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Ulicima Zvečna kolala je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi, javlja RTS.

Koškanje je krenulo kada je kosovska policija pozvala građane srpske nacionalnosti da se udalje od zgrade opštine, što su odbili. Bačeno je nekoliko šok bombi i suzavac, navodi za N1 Ana Marija Ivković iz Kontakt plus radija.

Danas posle11 sati oglasile su se sirene za uzbunu u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

I.Đ./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu