Beograd

Foto: Tanjug/Beoinfo

16. 8. 2023. / 11.50

Vrtići ipak neće biti skroz besplatni za sve

Što se tiče državnih vrtića, roditelji više neće plaćati boravak dece, a kada je reč o privatnim vrtićima, refundiraćemo sav novac roditeljima u vrednosti državnog vrtića, ali na njihovo poskupljenje ne možemo da utičemo, iujavio je Aleksandar Šapić

Ipak se neće obistiniti najava gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić da će od 1. septembra vrtići u Beogradu biti besplatni za svu decu. Kako je Šapić objasnio, državni vrtići će biti bespaltno, a za decu koja ide u privatne vrtiće refundiraće se sav novac roditeljima u vrednosti državnog vrtića.

U Beogradu ima više od 700 vrtića, a od toga broja nešto više od 400 su privatni.

Kako je Šapić rekao za Prvu televiziju, od 1. septembra državni vrtići će biti besplatni i podsetio daje ranije refundacija bila 80 odsto, a uskoro će biti svih sto procenata.

"Što se tiče državnih vrtića, roditelji više neće plaćati boravak dece, a kada je reč o privatnim vrtićima, refundiraćemo sav novac roditeljima u vrednosti državnog vrtića, ali na njihovo poskupljenje ne možemo da utičemo. Zamislite šta bi tek bilo da nismo uveli dodatna sredstva za refundaciju, onda bi poskupljenje kod privatnika još teže palo svima čija deca idu u te vrtiće", izjavio je Šapić.

Kako su mediji ranije preneli, pojedini privatni vrtići u Beogradu podigli su cene pa umesto da roditelji plate manje zbog većih gradskih subvencija, platiće još više. Alternativa je da prebace dete u drugi, takođe privatni vrtić, što je za mnoge – iznuđena trauma.

"Roditelji čija deca idu u državne vrtiće tu uslugu plaćaju između pet i šest hiljada dinara, a sada će koštati – nula dinara. Subvencije u privatnim vrtićima su i ranije postojale, a roditelji su doplaćivali razliku. Ovo je samo porast subvencija. Međutim, privatni vrtići su napravili problem, zato što su podigli cenu svojih usluga. Taj rast nije za 10, niti za 20 odsto – neki vrtići zaista jesu za toliko uvećali cenu – ali vrtić u koji idu naša deca je podigao cenu abnormalno“, rekla je za N1 Beograđanka Nina Blagojević.

Na cene privatnih vrtića, kao ni na bilo koji privatni biznis grad ne može da utiče.

Pročitajte još Da naprednjačko “zlatno doba” još jače zasija

 

Šapić je rekao da će u svim vrtićima predškolci će moći da besplatno pohađaju i časove engleskog jezika.

Gradonačelnik je rekao i da je procedura za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole identična kao ranije, samo što će knjige umesto roditelja, platiti grad.

Preman njegovim rečima, svaka škola će birati izdavača, kao i da su potpisani ugovori sa izdavačima i da se u proceduri izbora udžbenika ništa nije menjalo.

B.G./Prva/FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu