Predškolsko obrazovanje i vaspitanje

Foto: Wikipedia

22. 9. 2023. / 11.43

Vrtići u Srbiji: Povećanje plata stvara razdor među vaspitačima

Od sledeće godine plata za vaspitačice i tehničko osoblje u vrtićima u Beogradu iznosiće oko 100.000 dinara. Ostatak lokalnih samouprava nije pratio odluku prestonice. Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja (SSPOV) Bosiljka Jovanović kaže za "Vreme" da ova mera deluje kao “taktika zavadi pa vladaj”. Takođe, ističe da javnost mora da razume da nije sve u zaradi

Zaposleni u predškolskim ustanovama u Srbiji su među prvima koji će dobiti povećanje plata za 5,5 odsto. Nakon toga će oko 9.000 zaposlenih u beogradskim vrtićima u oktobru dobiti još jednu povišicu – Grad Beograd će na republičku osnovicu dodati ukupno povećanje od 16 odsto. Ostatak lokalnih samouprava nije pratio ovu odluku prestonice.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da je reč o značajnom povećanju zarada, posebno za pomoćno osoblje, čija su primanja, kaže, bila izuzetno niska.  

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja (SSPOV) Bosiljka Jovanović kaže za Vreme da je gradonačelnik Šapić na dobrom putu da vrati dostojanstvo zaposlenih u vrtićima u Beogradu. Međutim da, to što je samo Beograd uzet u obzir deluje kao taktika zavadi pa vladaj. 

“Cela prosveta treba da bude kao Beograd i da ima još veće zarade. Da se razumemo, ni ovo povećanje nije iznos koji bi trebalo da ima radnik u predškolskom obrazovanju. Godinama unazad svađaju nas radnike. Prave neke ustupke koji čine da jedni drudge mrzimo, a niko od nas ne donosi odluke. Dok to ne shvati cela radnička klasa, teško da ćemo da imamo neki boljitak”, kaže Jovanović.

Nije sve u novcu

Najava gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić da će od 1. septembra vrtići u Beogradu biti besplatni za svu decu, nije se obistinila. Kako je Šapić objasnio, državni vrtići će biti bespaltni, a za decu koja ide u privatne vrtiće refundiraće se sav novac roditeljima u vrednosti državnog vrtića.

U Beogradu ima više od 700 vrtića, a od toga broja nešto više od 400 su privatni.

Pojedini privatni vrtići u Beogradu podigli su cene pa umesto da roditelji plate manje zbog većih gradskih subvencija, platiće još više. Alternativa je da prebace dete u drugi, takođe privatni vrtić, što je za mnoge – iznuđena trauma.

“Mesto u privatnom vrtiću nije sigurno mesto. Najveći problem je kapacitet. Ne daj bože da budžet Grada Beograda postane upitan u nekom trenutku, zna se gde će se preseći. Retko koja porodica će moći da plati ekonomsku cenu privatnog vrtića. 

Isključivo rešenje je širenje kapaciteta, uslovi za dostojanstven rad na prvom mestu, a plata za dostojanstven život na drugom mestu”, objašnjava Jovanović.

Ona ističe da je najveći problem neopoštavanje zakona. 

“Možemo da spustimo normative kao zemlje iz okruženja, ali hajde da poštujemo barem ovo što je propisano. Raditi u grupi gde je predviđeno 22 dece, a ima ih zapravo po 47 i 50 – je rudnik. Na prvom mestu je loše za dete, a posle i zaposlenog”, kaže ona.

Poziv za ujedinjenje sindikata

Iz SSPOV-a ukazuju da je neopohdno da se svi u prosveti ujedine. Ovaj sindikat pak, nije pozvan na protest nastavnika koji je najavljen za 26. septembar. 

“Valjda je poenta svega da budemo ujedinjeni. Nas u sindikatu ne interesuje politika, ne zanima nas iz koje ste stranke, mi pregovaramo sa onim ko je na vlasti. Svaki put kada organizujemo protest, kažu da nas instruira neka opozicija. Nas interesuju samo podaci, evo na primer za ovo pitanje autsorsinga u vrtićima. Predstavili smo istraživanje javnog sektora iz Evrope gde je istraživanje u vremenskom periodu od pet godina pokazalo da je autsorsing skuplji i za privatne i državne vrtiće. I da je pad kvaliteta u nekim sektorima i do 30 odsto.

Mi ne smemo to da dopustimo sebi. Snimili smo i video ‘Nevidljivi heroji’ u kome smo objasnili zašto je važno da dete ima topao obrok koji dođe pred njega, koji je neko spremio po savetima dijetetičara, u kome su zastupljene sve namirnice koje dete u toku jednog dana treba da unese”, kaže Jovanović.

Pomoćno osoblje u vrtićima širom Srbije, nastavlja da radi po starim uslovima, koje za većinu znače ne samo minimalnu zaradu, već i minimalno dostojanstvene uslove za rad. 

Sanja Zrnić

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu