Vesti

Putovanje bez pasoša: Predsednici Erdogan i Vučić

Foto: Tanjug

7. 9. 2022. / 15.17

Vučić i Erdogan: U Tursku sa ličnom kartom

Srpski državljani će u Tursku moći da putuju samo sa ličnom kartom, rekao je predsednik Turske danas u Beogradu. Balkan ne može da trpi više ovakvu situaciju između Beograda i Prištine. Aleksandar Vučić je najavio da je Srbija spremna da kupi barjaktare po višoj ceni od prvobitne

Poseta Srbiji će dovesti do specijalnih rezultata za dve zemlje kao i ovaj region, naglasio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, obraćajući se medijima nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Erdogan je rekao da je Turska spremna da pomogne, te da Balkan ne može da trpi više ovakvu situaciju.

"Tokom razgovora smo se dotakli detaljno naših pitanja i zaista smo se posvetili koracima koje ćemo preduzeti u budućem periodu. Kada je reč o dešavanjima u BiH, razmenili smo stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima“, rekao je turski predsednik i ocenio da se "odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje razvijaju svakog dana“

Danas je potpisan protokol o korišćenju samo ličnih karata prilikom prelaska državnih granica Turske odnosno Srbije. Predsednik Erdogan je naglasio da je  ove godine u Turskoj bilo 300.000 srpskih  turista, i istakao da će Srbija biti šesta zemlja čiji će građani u Tursku moći da putuju samo sa ličnom kartom sa čipom.

O ratu u Ukrajini Erdogan je rekao e da ne deluje da se uskoro završiti. "Moram da pomenem i one koji potcenjuju Rusiju, a to ne bi trebalo da rade. Gas je važan adut koji Rusija ima i sada svi pokušavanju da nađu način da prežive zimu. Rusija je prestala da isporučuje prirodni gas i cene u Evropi su se povećale. Zašto se toga niste ranije setili?“, rekao je predsednik Erdogan.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da turske kompanije u Srbiji zapošljavaju 10.000 ljudi, da je sa Erdoganom razgovarao  o većoj vojnoj saradnji, ali i saradnji namenskih industrija, da će Srbija kupiti bespilotne letilice barjaktar za koje so "spremni da platimo značajno više novca od prvobitno dogovorenih nekoliko desetina miliona.“

Objavio je da će "ljudi uskoro moći da uživaju u 22 kilometara dugačkom putu Novi Pazar-Tutin koji je nekada bio put smrti na kojem smo izgubili mnoge divne ljude, a danas je moderan put koji je gotovo završen“, i rekao da je i sam video most na Rači koji grade turske kompanije.

Otkrio je da je Privredna komora donela odluku da otvori prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Srbiju sinoć, u dvodnevnu posetu. Pre toga je bio u Sarajevu, a sutra ga očekuju u Zagrebu. Pre tri godine, Erdogan je bio u poseti Srbiji kada je sa Vučićem položio kamen temeljac za izgradnju autotputa Beograd – Sarajevo.

S.Ć./Večernje novosti 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu