Vesti

Važno je da šaljemo istu poruku: Olaf Šolc i Aleksandar Vučić

Foto: AP

4. 5. 2022. / 20.42

Vučić kod Šolca: Peglanje jasne poruke

Nemačka će nastaviti da podržava evropski put Srbije, ali od nje očekuje da brani zajedničke vrednosti Evropske unije i drži se dogovorenog. U poslednje, posbno, spada i dijalog o Kosovu

S.P
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Razgovore su čije su teme bile bilateralna saradnja, rata u Ukrajini i dijalog Beograda i Prištine, obojica su ocenila kao plodotvorne.

"Dijalog je od ogromnog značaja kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za evrointegracije obe zemlje“, podvukao je Šolc dodavši da se dogovorene obaveze moraju sprovesti.

Kad je reč o ratu u Ukrajini, poruka nemačkog kancelara je jasna – od država kandidata za pristupanje Evropskoj uniji poput Srbije, očekuje da u "tako teškim vremenima“ brane zajedničke vrednosti. Konkretno:

"Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku da ne možemo prihvatiti rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Posebno je teška situacija i upravo u tako važnom vremenu, oni koji su u istom taboru treba da pruže jedni drugima podršku“.

Na pitanje novinara da li će Beograd snositi posledice u procesu pristupanja zbog stava prema Rusiji, nemački kancelar odgovorio je da je Nemačka "primila k znanju to što je Srbija u više navrata u Generalnoj skupštini UN, vrlo jasno i nedvosmisleno zastupala stav EU – da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo“.

"Peglajući“ činjenicu da je Srbija jedina država kandidat za članstvo u EU koja se nije pridružila sankcijama EU Rusiji, predsednik Srbije govorio je o "pravnoj i političkoj prirodi sukoba“ o kojoj se Srbija "nedvosmisleno izrazila“.  Vučić je ocenio da je Šolc bio "vrlo jasan i na snažan način ponovio stavove i zahteve Nemačke“. "Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju Kosova i zato mi imamo mnogo drugih problema, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i imamo drugačiji sentiment prema sankcijama“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija ipak dobro razumela poruku Nemačke.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Vučić je naglasio da Srbija ostaje opredeljena evropskom putu.

Šolc je izrazio zabrinutost zbog "secesionističkih stavova srpskog predstavnika Milorada Dodika“. Vučić je rekao da je razgovor i o situaciji u BiH sa kancelarom bio otvoren, ali da se ne slažu da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH.

Bez obzira na to, Vučić je rekao da je obećao Šolcu da Srbija "neće biti uzročnik bilo kakvih problema, a kada nešto obećamo, svoju reč držimo i što se toga tiče Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost“.

 

Izvor: FoNet, N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu