Analiza

Navodna meta Džonija sa Vračara: Aleksandar Vučić

Foto: AP Photo/Michael Sohn

20. 6. 2022. / 9.32

Vučić na čelu SNS-a: Predsednik stranke bez mandata

Poslednji put je Aleksandar Vučić izabran za predsednika Srpske napredne stranke 28. maja 2016. godine. Statut SNS-a predviđa da funkcija predsednika traje četiri godine, a Vučić formalno nije reizabran na tu funkciju. U kreiranju neizvesnosti, koja nikom nije neizvesna, oko toga hoće li ili neće ostati na stranačkom čelu, Vučić je prekršio pravila i procedure sopstvene stranke. On formalno, prema stranačkom statutu, odavno nije predsednik SNS-a

Sredinom jula navršiće se pet godina od prve najave Aleksandra Vučića da napušta mesto predsednika Srpske napredne stranke (SNS). Iz razloga koji nisu poznati široj javnosti, Vučić je bezbroj puta ponavljao da je njegovo vreme na čelu SNS-a prošlo. Samo što nikako da prođe.

Povlačenje sa čela SNS-a Vučić je od januara 2019. godine bio prebacio na kraj 2020. "jer je korona sve pomerila“. Kada je prošla korona na red je došla borba protiv "tajkuna i kriminalaca“, tokom koje, dakako, nije mogao da ispusti kormilo stranke iz ruku. A i kad je, kaže, hteo da ode, nisu mu dali.

Tokom čitave te "neizvesnosti“ hoće li ili neće ostati predsednik SNS-a, naprednjaci su zaboravili na statut sopstvene stranke. On je prilično jasan. U članu 40 kaže se da mandat predsednika traje četiri godine. Poslednji put Aleksandar Vučić izabran je za predsednika Srpske napredne stranke 28. maja 2016. godine. To znači da mu je mandat istekao pre dve godine.

Statut SNS-a predviđa u Članu 43. da predsedniku Stranke funkcija prestaje istekom mandata, što znači da Vučić formalno nije više predsednik SNS-a.

 

Da članstvo SNS-a nije bilo voljno da krši sopstvena pravila pokazuju unutarstranačka dešavanja iz novembra prošle godine. Tada su u demokratskom glasanju naprednjaci jednoglasno na svim nivoima, od mesnih do opštinskih odbora, odlučili da predsednik Aleksandar Vučić bude jedini kandidat za predsednika stranke.

Međutim, Vučić je to odbio. Liderstvo SNS-a tada je pronašlo "kompromisno rešenje“ i produžilo mu mandat do izbora, odnosno sledeće vanredne skupštine. Praktično protiv njegove volje.

"Aleksandar Vučić nastaviće da vodi SNS do ovih izbora, a onda ćemo izabrati i predsednika stranke, kao i zamenika predsednika“, izjavila je tada predsednica Gradskog odbora SNS Beograda Ana Brnabić. Takvu odredbu Statut Srpske napredne stranke, međutim, ne poznaje.

Tik uoči izbora, 31. Marta, Vučić je opet jednom rekao da će se povući sa čela stranke. "Biću tu pri izboru Vlade i svakako ću, koliko je to moguće, uticati na izgled Vlade, a onda ću se pomeriti sa čela stranke“, jer je vreme "da se neki drugi tome posvete“.

Izbori su prošli, svi rokovi koje statut predviđa uveliko su istekli. Ako je verovati Vučiću, ukoliko on odbije kandidaturu za predsednika svoje stranke, interna partijska dinamika značajno će se intenzivirati.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu