Vesti

Sa predsednikom o budućnosti Fijata: Radici iz Kragujevca u Predsedništvu

Foto: Tanjug

25. 6. 2022. / 12.49

Vučić o radnicima Fijata: Blizu smo dogovora

Iako je javnost očekivala da na vanrednom obraćanju govori o pregovorima sa radnicima Fijata, koji su u sredu radikalizovali protest, Vučić je to prepustio njima. Kratko je rekao da su blizu dogovora. Sa Fijata prešao je na ekonomske i geopolitičke teme

U današnjem obraćanju naciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je nakon sastanka sa radnicima Fijata dogovor blizu. Razgovori su počeli u 9h, trajali su dva sata, a predstavnici sindikata i nezadovoljnih radnika Fijata i posle toga su ostali u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Detalje razgovora sa radnicima Fijata nije iznosio, prepustio je da ih oni saopšte. Uz ocenu da su "Francuzi bili mnogo korektniji od Italijana“, Vučić je rekao da su u poslednja tri dana razgovori sa Stelantisom napredovali i da sada država zakonski gleda kako da prema radnicima ispuni dobar deo obaveza.

"Potrebni su kompromisi, a i mislim da smo učinili mnogo i izašli u susret velikom delu njihovih zahteva“, rekao je Vučić.

Iako je javnost očekivala da na vanrednom obraćanju govori o pregovorima sa radnicima Fijata, koji su u sredu radikalizovali protest i na šest sati blokirali Gazelu i deo autoputa kod Sava centra u Beogradu, Vučić je ubrzo prešao na ekonomske i geopolitičke teme.

Kao novu i ekskluzivnu vest saopštio je da je država odobrila vaučere za putovanja po Srbiji za sve one koji nisu "relativno bogati i bogati“ u vrednosti od 15 hiljada dinara, a ne pet hiljada kak je bilo do sad. Vučić očekuje da će 200 hiljada ljudi imati pravo na vaučere, ako bude navale meru će dodatno proširiti.

Kako je rekao to je ogroman podsticaj da pare budu potršoene u "lepoj Srbiji“, a osim letnje-jesenjeg odmora država će iste vaučere ponuditi i za odmore preko zime. Građani će spomenute vaučere moći da iskoriste do kraja oktobra. Za odmor i opuštanje, Vučić je predložio knjaževačku opštinu na istoku Srbije, gde građani za 3000 dinara mogu da dobiju "veoma lepe pansione, lepo da jedu i da se provedu“.

Nakon ovih "lepih vesti“, Vučić je prešao na one loše. Nije znao odakle da počne, od energetike ili od poljoprivrede, "zbog naravno objektivne krize koja zahvatila ceo svet“.

Ukratko: sa gasom je rekao da nećemo imati problema jer smo obezbedili 62% gasnih potreba preko dogovora sa Gaspromom, a 38% Siniša Mali ispregovarao je sa Mađarima i OTP bankom. Većih problema prema Vučićevim rečima biće sa naftom i strujom. Dodao je da iako je nafta na pumpama skoro najjeftinija u regionu, rafinerija u Pančevu radi na 100% svojih kapaciteta i sve se svelo na NIS. Ali država radi na skladištima.

Što se tiče struje obezbeđuju se termoblokovi tako da "remonti budu završeni na vreme, a nikada nije vreme jer leti trošimo puno struje“. "Leti smo navikli da ne osetimo šta se zbiva napolju, pa trošimo sve više“. Pošto struja strahovito raste Vučić je rekao da država nabavlja sada struju po najboljim uslovima, kako ne bi ugrozili finansijsku stabilnost zemlje.

Što se tiče hrane, nje ima. "Ne hitajte, imamo više nego dovoljno. Ne kupujte šećer da vam se ne pokvari. Od nove žetve umesto 50% roda, ostavićemo 70%“.

Sa energetike i poljoprivrede, prešao je na geopolitiku i rekao da pozicija Srbije u Briselu u četvrtak nije bila laka jer je 16 predstavnika država EU direktno ili indirektno govorilo o neophodnosti usklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji. Ali, dodao je, da je "EU dobar partner Srbiji i da moramo da zauzmemo racionalan i pragmatičan pristup“.

Kada je u pitanju pristupanje Srbije EU, Vučić je podsetio da je u decembru prošle godine otvoren jedan klaster, a da se nada da ćemo u decembru ove godine otvoriti još jedan.

Sa predsednikom Srbije danas je tokom obraćanja naciji bila i premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić. Za tri minuta, koliko joj je Vučić namenio da govori, Brnabić se pohvalila evropskom nagradom za Srbiju zbog programa "Moja prva plata“, koja je "u centar ekonomije stavila čoveka“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu