Kosovo i Metohija

Sastanak Aleksandra Vucica, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/Rade Prelić

6. 6. 2023. / 20.15

Vučić sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme da Priština ispuni svoje obaveze

Glavni pregovarači EU i SAD nastavili su svoju misiju smirivanja situacije u Beogradu. Za razliku od Prištine, gde su se sastali i sa kosovskim premijerom i sa predsednicom, ali i opozicijom, u Srbiji su posetili samo glavnog pregovarača – Aleksandra Vučića. Ugostio ih je u vili "Mir" i preneo im poruku da je vreme da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO)

S.P
Specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, posetili su utorak Beograd, gde su u vili "Mir“ sa predsednikom Srbije razgovarali o aktuelnoj situaciji na Kosovu. O tome kakav je bio sastanak kao i šta je dvojici diplomata poručio, oglasio se srpski predsednik. Na Instagramu.

Vučić je rekao da je Srbija od "prvog dana bila konstruktivan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona“. Poručio im je da je vreme da Priština "napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom“.

Dodao je još i da ima veru u onaj deo međunarodne zajednice "koji ima najveći uticaj na Prištinu“ da poseduje mehanizme koji će dovesti do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila pre deset godina.

Šta se tačno dešava u dijalogu, Eskobar i Lajčak su i ovog puta više bili radi da govore za medije na Kosovu nego u Srbiji. Sastanak sa Vučićem završen je bez obraćanja medijima, dok je Eskobar u Prištini dao izjavu grupi novinara.

Rekao je da SAD i EU uvek stoje uz narod Kosova, "ali da to ne znači da moraju da stoje uz pojedinca koji ne deli taj instinkt za saradnju i koordinaciju“.

Objasnio je da kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je na sastanak sa dvojicom izaslanika kasnio zbog fudbalske utakmice, ima dva dana da odgovori na zahteve koji su mu postavljeni na sastanku.

Od njega se traži da hitno povuče policijske snage iz opštinskih grada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i da gradonačelnici nastave "administrativni mandat“ sa alternativnih lokacija dok se ne raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Osim ta dva konkretna zahteva koji Kurti mora da ispuni što pre, tu je i zahtev da se pod hitno nastavi sa dijalogom, uz pripremu za formiranje Zajednice srpskih opština. "Evropska unija je bila vrlo jasna, ukoliko se ovo prihvati put ka Evropi biće znatno brži, ukoliko se ne prihvati – odbija se Evropa“, poručio je Eskobar u Prištini.

Za razliku od posete Srbiji, gde Lajčak i Eskobar razgovaraju samo sa glavnim pregovaračem – Aleksandrom Vučićem, na Kosovu su imali sastanak i sa opozicionim partijama. Kako je napisao Lajčak na Tviteru, opoziciji su objasnili kakve su posledice koje trenutna kriza na Kosovu ima po međunarodnu reputaciju Kosova, i zatražili podršku za politička rešenja za smanjenje tenzija.

Kako je u ponedeljak saopštio portparol Evropske unije, dvojica diplomata borave poseti Srbiji i Kosovu nakon čega će izvestiti da li postoje uslovi da se u najskorijem roku održi dijalog na najvišem političkom nivou između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića.

S.P./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu