Izbori 2023

Foto: AP/Darko Vojinovic

17. 12. 2023. / 22.51

Vučić: „Srbija ne sme da stane“ pobedila svugde

"Od 120 poslanika u pokrajinskoj Skupštini, lista "Srbija ne sme da stane" imaće između 67 i 69 poslanika, "Srbija protiv nasilja" 28 do 29, Savez vojvođanskih Mađara devet, Socijalistička partija Srbije sedam, koalicija NADA šest i Ruska stranka jedan mandat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na konferenciji za novinare u izbornom štabu Srpske napredne stranke (SNS) da je i u Beogradu najviše glasova nesumnjivo osvojila lista "Srbija neće da stane", dok je na izborima u Vojvodini ta lista osvojila "ubedljivu, apsolutnu" većinu.

Kako je rekao, od 120 poslanika u pokrajinskoj Skupštini, lista "Srbija ne sme da stane" imaće između 67 i 69 poslanika, "Srbija protiv nasilja" 28 do 29, Savez vojvođanskih Mađara devet, Socijalistička partija Srbije sedam, koalicija NADA šest i Ruska stranka jedan mandat.

"Značajno više od dvostruko manje i glasova i poslanika", rekao je Vučić, objašnjavajući koliko mandata i glasova ima stranka "Srbija protiv nasilja".

Vučić je naveo da je među Srbima sa Kosova lista "Srbija ne sme da stane" osvojila 74,2 odsto glasova, a lista "Srbija protiv nasilja" tek nešto više od pet odsto.

Prema njegovim rečima, na parlamentarnim izborima "Srbija ne sme da stane" bez Kosova i Metohije osvojila je 46,5 odsto, "Srbija protiv nasilja" 23,5, Socijalistička partija Srbije 6,5, koalicija Nada 4,9, a lista Branimira Nestorovića 4,7 odsto. "Lista, ‘Srbija ne sme da stane’ imaće apsolutnu većinu", istakao je Vučić

“Apsolutna pobeda zbog koje sam izuzetno srećan“, rekao je Vučić.

Što se tiče Beograda, rekao je se neće znati ko će da formira vlast, ali da je siguran da će gradonačelnik biti Aleksandar Šapić.

U Beogradu to zavisi sa kim će većinu želeti da formira Branimir Nestorović, istakao je Vučić.

"Dveri i Zavetnici su u Beogradu u ovom trenutku, na ovom uzorku, na 2,8 odsto. Dakle, još postoji šansa da oni pređu cenzus i to može da bude faktor, može da menja različite stvari", istakao je Vučić.

 

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue nawww.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu