Politika

U Briselu danas Vučić i Stoltenberg

Foto: Printscreen

19. 7. 2023. / 20.20

Vučić Stoltenbergu: Kosovo je sve više bezbednosno, a ne političko pitanje

Uoči današnjeg sastanka, predsednik Srbije i generalni sekretar NATO-a izrazili su zadovoljstvo zbog susreta, a Aleksndar Vučić i zabrinutost zbog situacije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a pre toga i sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Razgovori u Briselu na nivou glavnih pregovarača završeni su danas pre podne bez direktnog sastanka delegacija Beograda i Prištine, javila je Radio-televizija Srbije.

Lajčak je odvojeno razgovarao sa glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem, a potom i sa šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem.

Delegacija Beograda je navela da je "kao i uvek" bila spremna na direktne razgovore sa Prištinom", ali do njih nije došlo.

Prema najavama iz Brisela, u fokusu današnje runde dijaloga bila je puna implementacija Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su lideri dve strane postigli saglasnost u februaru i martu, kao i koraci ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Nakon toga, predsednik Vučić se odvojeno sastao sa Miroslavom Lajčakom i Jensom Stoltenbergom.

Napad na vojnike NATO-a neprihvatljiv

Pre sastanka, Vučić i Stoltenberg su se obratili javnosti.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je važno da se smanje tenzije na severu Kosova.

"KFOR je, kao što znate mirovna misija, NATO-a koja je već godinama prisutna na Kosovu u okviru mandata koji je dobila od Ujedinjenih nacija. Mi sprovodimo našu misiju kako bismo obezbedili sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja pripadnicima svih zajednica. Naše snage su bile napadnute u maju, trojica naših pripadnika su tada ozbiljno povređena i to je neprihvatljivo", naglasio je Stoltenberg u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Vučićem u sedištu NATO-a u Briselu.

On je podsetio da je zbog porasta tenzija povećano ljudstvo KFOR-a za još 500 pripadnika i istakao da će mirovne snage nastaviti da sprovode svoju misiju u okviru mandata UN.

Vučić je izjavio je da je zabrinut razvojem događaja na KiM i to ne samo na severu.

"Ne želim da igram igru svaljivanja krivice, ali ovo je veoma važno za nas jer počinje sve više da bude bezbednosno pitanje, a ne političko", rekao je Vučić.

On je rekao da i pored toga što Srbija i NATO drugačije gledaju na tenzije na severu KiM, smatra da je Priština mogla odgovornije da reaguje kada je bilo napada i ranjavanja Srba, jer da tu nije bilo nikakve istrage.

"Prema rezoluciji 1244 NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i Metohiji i zamolio sam da KFOR obezbedi bezbednost Srba", rekao je predsednik Srbije.

S.Ć./ RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu