Novi projekat predsednika Srbije

"Budućnost Srbije": Aleksandar Vučić u Odžacima 2019.

Foto: Predsedničtvo Srbije

10. 3. 2023. / 19.50

Vučićev Narodni pokret za državu: Naprednjaci zbunjeni, opozicija vidi podvalu

Čemu će služiti Narodni pokret za državu ovih dana nije baš najjasnije, pa ni viđenijim naprednjacima. Vučić kaže da pokret neće biti antistranački, već nadstranački. Opozicija je saglasna da se radi o novoj medijskoj manipulaciji i podvali. Da li će lični pokret predsednika Republike plaćati država ili Srpska napredna stranka, ni to se još uvek ne zna 

Zahuktavaju se pripreme pred prvi miting na kom će predsednik Srbije predstaviti Narodni pokret za državu u subotu u Vranju. Lokalni odbori Srpske napredne stranke spiskove sa učesnicima su pripremili, vrbovani su u partiji i SNS-u lojalnim i državnim firmama, a kako to obično sa Vučićevim mitinzima biva, traži se mesto više. Pošto u vranjsku sportsku halu neće moći da stane 10 hiljada ljudi, što je brojka prisutnih koja se očekuje, mnogi građani predsednika Srpske napredne stranke i države će slušati ispred objekta.

Uoči događaja u Vranju 11. marta  u 17 časova u Beogradu se održava sednica Predsedništva i Glavnog odbora SNS-a. U pozivu upućenom članstvu ne navodi se tema dnevnog reda. Očekuje se da unutarstranački skup naprednjaka neće proći bez koje reči o formiranju Narodnog pokreta za državu.

Narod Pokret željno iščekuje

Čemu i kome će služiti Narodni pokret za državu ovih dana nije baš najjasnije ni viđenijim naprednjacima. Komentarišući najave o formiranju pokreta predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić rekao je da je to "samo potvrda odgovornosti snažne politike koju Vučić vodi prema svim građanima Srbije“ i da ga zbog toga "građani željno iščekuju“.

"Vučić je od prvog dana svog mandata bio narodni predsednik. On je jedini predsednik u istoriji Srbije koji je išao među narod, među sugrađane, razgovarao sa njima, slušao njihove probleme i rešavao ih. Borio se za njihove interese“, rekao je Glišić.

Otvoren za sve koji su za suverenu i samostalnu Srbiju

Nešto konkretniji i uverljiviji od Glišića, poznatog po tvrdnjama da je Vučić prvi ikad u istoriji u svemu, bio je aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević. On je rekao da je ideja da se kroz pokret objedine sve političke snage i stranke koje žele da Srbija ostane samostalna, suverena i slobodna država. Posledično, svi koji ne budu pristupili Vučićevom Pokretu biće kvalifikovani kao ljudi koji su protiv samostalne i suveren države.

"Mora biti mesta za sve, intelektualce, ali i radnike i seljake koji vide Srbiju kao svoju otadžbinu. Narodni pokret je u nastajanju, krenuće kao politička platforma, nije striktno definisan. Ima svoju širinu“.

Nešto manje informisan o političkoj platformi predsednika Srbije, bar sudeći po izjavi za medije, je gradonačelnik Beograda i potpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić. Na pitanje novinara da prokomentariše tu ideju, Šapić je kratko odgovorio da je fer da o tome priča predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično.

Vučićeva nova manipulacija 

Iz opozicionih partija manje-više identično gledaju na stvaranje novog Narodnog pokreta. Veruju da se radi o novoj manipulaciji, "presvlačenju“ Srpske napredne stranke i pranju od odgovornosti. Vučić je u četvrtak uveče u Ćirilici na TV Happy rekao da SNS neće ukidati "jer je to najbolja partija“, u kojoj, međutim, svakako ima i kukolja. "Želim da idem u formiranje velikog narodnog pokreta koji ne bi bio antistranački, ali bi bio nadstranački“.

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je da se radi o podvali. "Koji narod, koju državu, koji ti? Narod si ubio u pojam, državu si razvalio i skratio. Spržio si 11 godina i sad hoćeš još jedan ’đir’?“.

Potpredsednik Stranke Slobode i Pravde (SSP) Borko Stefanović rekao je da je Narodni pokreta pokušaj medijske manipulacije, da se SNS opere kao izlizani brend jer sve više građana vidi katastrofalne rezultate njihove vlasti.  "Pokret se pravi da bi se reklo: sad smo mi novi, sad smo mi neki drugi“, rekao je Stefnović. "Oni su već to radili 2008. Oni znaju da menjaju odela“.

Vučićev Narodni pokret neodoljivo podseća na Narodni Front koji je pre više od 10 godina bio osnovao predsednik Rusije Vladimir Putin da bi, pokazaće se uspešno, ojačao svoju poziciju i konsolidovao moć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu