Društvo

Foto: Tanjug

24. 11. 2023. / 18.50

Vučićevo pismo penzionerima je zakonski i moralni ekces

Zbog predstavke o eventualnoj zloupotrebi podataka o ličnosti prilikom slanja pisama penzionerima, u toku je prikupljanje podataka za vršenje inspekcijskog nadzora. Pismo je potpisao Aleksandar Vučić

Penzioneri, njih skoro milion i sedamsto hiljada, čine trećinu biračkog tela u Srbiji. Možda je to i razlog zašto će 30. novembra dobiti jednokratnu državnu pomoć od 20.000 dinara, a od 1. januara i povišicu od 14,8 posto.

Svakog od njih, već u oktobru, Aleksandar Vučić je o tome obavestio pismom.

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izjavio je za "Danas" da je primljena " jednu predstavka kojom se ukazuje na eventualne zloupotrebe podataka o ličnosti podnosioca. U toku je prikupljanje podataka od značaja za vršenje inspekcijskog nadzora nad subjektom nadzora“, rekao je Marinović.

Pročitajte još Pismo koje sam dobila od A. Vučića

Prema njegovim rečima, predmet je pokrenut zbog pretpostavke da je prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti prilikom slanja pisama penzionerima.

Slanje pisama penzionerima ne spada u nadležnost predsednika Republike, rekao je "Danasu" advokat Slobodan Beljanski, nekadašnji predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

"Pismo predstavlja ozbiljan zakonski, moralni i logički eksces. Upućeno je uz povredu Ustavom i zakonom zaštićenih podataka o ličnosti, izvan svrhe za koju su podaci prikupljeni i bez saglasnosti lica na koja se odnose. Ne samo stoga što se nepozvan obraća pojedincima poimenično, već pre svega zbog plasiranja netačne kalkulacije o porastu penzija i pribegavanja političkoj propagandi sa elementima korupcije“, naveo je Beljanski.

Pročitajte još Šta sve penzioneri dobijaju i to baš pred izbore?

Po njemu, Vučić je na neprimeren, ciničan i paradoksalan način veliča zlodelo prema penzionerima, i "pokušava da ih, iako su žrtve, predstavi kao svoje saučesnike“.

U pismu Aleksandra Vučića, jer potpisao se imenom i prezimenom bez funkcije, nema ni reči o  vraćanju duga, odnosno novca koji je penzionerima uzet od 2014. do 2018. godine tokom fiskalne konsolidacije. Procene su da je za to vreme, država od 840.000 penzionera uzela između 700 i 840 miliona evra.

Početkom novembra, nekako odmah nakon što su penzionerima Srbije isporučena pisma Aleksandra Vučića, visoki funkcioner SNS-a i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević je rekao da je za slanje oko 1.700.000 pisama Pošti plaćeno 39 miliona dinara (nešto više od 330.000 evra) i da je tu uslugu platila Srpska napredna stranka.

S.Ć./Nova.rs/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu