Politika

Foto: X

16. 9. 2023. / 19.11

Vulin kod Hila: Pod sankcijama na prijem

Prvo je objavljeno da Aleksandar Vulin odlazi iz BIA, a onda i da je prisustvovao skupu u organizaciji Američke ambasade. Za sad je samo druga vest tačna

Fotografija na kojoj je Aleksandar Vulin na manifestaciji koju je danas organizovala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država povodom godišnjice Operacije Halijard, dala je nov detalj aktuelnoj priči da on uskoro više neće biti direktor BIA.

Naime, juče je dnevni list Danas objavio "ekskluzivnu vest da Aleksandar Vulin sasvim izvesno odlazi sa čela BIA. Prema navodima izvora iz vrha vlasti, novi direktor će biti neko iz redova SNS-a, dok će njegov zamenik biti iz redova socijalista. Ova funkcija je, inače, do sada bila upražnjena jer je Vulin radio bez zamenika. Tačan datum imenovanja još nije poznat, ali će biti uskoro, poručuje naš izvor“.

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih bi ova informacija mogla da se obistini, sagovornici "Danasa“ su navodili sankcije koje je Vulinu nedavno odredila Američka vlada.

Zato je današnje Vulinovo prisustvo na skupu koji je organizovala Ambasada te zemlje, komentarisano da je i on, kao i Željko Mitrović, promenio ćurak.

Fotografiju je na mreži X objavio Đorđe Miketić, poslanik Zajedno.

"Šef BIA i lice pod US sankcijama moli za oprost na događaju koju organizuje Američka ambasada povodom godišnjice Halijard operacije“, napisao je Miketić ispod fotografije.

Očekujemo da nam se uskoro predsednik Vučić obrati i objasni kako je neko pod sankcijama SAD dobio poziv od Američke ambasade.

Đorđe Miketić je nedavno na mreži X podelio informaciju da Vulin odlazi iz BIA.

"Vulin ide sa mesta šefa BIA u Moskvu kao ambasador. Na čelo BIA dolazi Marko Đurić uz Ivicu Tončeva kao zamenika i kontrolora“, napisao je Miketić.

Fotografija koju je danas objavio, ne doprinosi prethodnoj informaciji.

Podsećamo, u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) se navodi da je Aleksandar Vulin  upleten u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“.

“Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem – pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unapredilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navedeno je u saopštenju.

S.Ć./Danas/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu