Srbija i Amerika

Foto: Tanjug

11. 7. 2023. / 18.42

Vulin pod sankcijama SAD: Optužen za umešanost u trgovinu narkoticima, oružjem i korupciju

U odluci Sekretarijata za finansije SAD stoji da je šef BIA Aleksandar Vulin, pored ostalog, upleten u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije zbog čega je od danas pod američkim sankcijama

Aleksandar Vulin, direktor BIA, od danas je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

U saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) se navodi da je Aleksandar Vulin  upleten u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“.

“Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem – pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unapredilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još Vulin na čelu BIA: Služba za razaranje opozicije i kritičke misli

"On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu.“

Navodi se i da je Vulin direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, ali da ove dve institucije nisu na meti ovih sankcija“.

Proruska ličnost

"Aleksandar Vulin je važna, proruska ličnost u vladi Srbije koji je tesno povezan sa idejom ‘srpskog sveta’. Ovde je optužen za trgovinu oružjem i narkoticima, kao i za omogućavanje širenja malignog uticaja Moskve. Sankcije možda neće imati mnogo konkretnog efekta, budući da je malo verovatno da Vulin poseduje imovinu u Sjedinjenim Državama. Ali ovim potezom se probija zaštitni mehur nekažnjivosti oko najviših nivoa srpske vlade. Biće zanimljivo videte kako će reagovati predsednik Vučić – da li će zadržati Vulina na poziciji, ili će ga smeniti", naveo je američki analitičar Danijel Server u pisanom odgovoru Glasa Amerike na pitanje da prokomentariše odluku Sekretarijata za finansije da se Aleksandar Vulin doda spisku pojedinaca sa Zapadnog Balkana sankcionisanih zbog korupcije i ugrožavanja mira i stabilnosti.

Pročitajte još Aleksandar Vulin na čelu BIA: Čovek od poverenja za posebne zadatke

Na osnovu odluke Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije sva Vulinova imovina koja se nalazi u SAD-u ili je u posedu ili pod kontrolom američkih državljana pod blokadom i mora biti prijavljena tom telu. Zabranjene su i sve transakcije Vulina sa američkim privatnim i pravnim licima.

Vulin je sankcionisan na osnovu izvršne naredbe predsednika SAD Džo Bajdena iz juna 2021. "EO 14033“ koja kao razlog navodi korupciju, ugrožavanje mira i stabilnosti.

Do sada 19 sankcija

Do sada je izrečeno 19 sankcija pojedincima i pravnim licima, uglavnom iz BiH, uključujući i Milorada Dodika, predsednika entiteta Republika Srpska. U decembru 2021. godine, SAD su uvele sankcije Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, te njima povezanim pojedincima i firmama.

Pročitajte još Budućnost Srbije zove se Vulin

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije piše da je Milan Radoičić, privrednik koji se bavi građevinskom industrijom i potpredsednik Srpske liste, profitirao od prisvajanja državnih ugovora i iskoristio svoj uticaj da svojim građevinskim kompanijama dodeljuje unosne ugovore.

Navodi se i da  Zvonko Veselinović, "biznismen građevinske industrije na Kosovu“ koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava, a da je Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen za podmićivanje glavnog državnog tužioca druge zemlje.

Kako su mediji pisali početkom ove godine, Tešić je nastavio trgovinu oružjem uprkos sankcija.

S.Ć./N1/VoA

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu