Vesti

U poseti kod prijatelja: Sergej Lavrov i Aleksandar Vulin danas u Moskvi

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC/ bg

22. 8. 2022. / 14.50

Vulinova poseta Moskvi: Ministar za diplomatiju sa Rusima

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u junu je prihvatio poziv da dođe u Moskvu, ali umesto njega odleteo je Vulin. Zašto ministar policije razgovara o diplomatskim pitanjima - da li zbog njegove rusofilije, ili pak želje Beograda da se dodvori Kremlju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odleteo je danas u Moskvu, kako bi se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Susret na prvi pogled deluje kao diplomatija na visokom nivou, ali već na drugi – nije jasno u kakvom svojstvu je Vulin tamo.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Vulin je poručio da "Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić ne zaboravlja vekovno bratstvo". i ukazao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i "nije postala deo antiruske histerije".

Vulin je istakao da je Srbija samostalna i nezavisna država koja sama bira svoje prijatelje. On je izrazio žaljenje što je Lavrovu onemogućena poseta Beogradu u junu i poručio da su zabranom dolaska Lavrovu u zvaničnu posetu Srbiji prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava. Na sastanku srpskog i ruskog ministra istaknuto je da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju izuzetne diplomatske odnose i uspešnu saradnju, baš kao što i predsednik Vučić i predsednik Putin imaju izuzetno dobre lične odnose.

Poseta Lavrova Beogradu trebala je da se dogodi početkom juna ove godine, ali je otkazana jer su zemlje iz regiona zatvorile svoje nebo za avion ruskog ministra. Zbog pritisaka za zapada i pretnji nemačkog kancelara Olafa Šolca da će on otkazati svoju planiranu posetu Srbiji, ovakav razvoj događaja došao je kao olakšanje srpskom režimu.

Da bi zvanični Beograd nekako izgladio neprijatnu situaciju i barem malo umanjio bes Rusa, srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zvanično je prihvatio poziv Lavrova da dođe u posetu Moskvi. Međutim, bez objašnjenja, umesto Selakovića u Kremlj je danas otišao Aleksandar Vulin.

Spoljnopolitički novinar i komentator Boško Jakšić objašnjava za portal “Vremena” da je ovo “apsolutno neuobičajen sastanak”, te da se odmah nameću dva pitanja: zašto Selaković nije otišao, kao i zašto je Vulin kao ministar koji drži drugi resor koji nije posao Lavrova otišao da razgovara sa njim.

Kako kaže, jedno objašnjenje leži u “Vulinovoj otvorenoj rusofiliji i želji Kremlja da kroz jednu takvu posetu pokaže visok stepen srdačnosti između Beograda i Moskve”, ali i da kroz pouzdanog partnera pošalje “neku poruku”.

Jakšič dodaje da na ovaj način “Vučić kalkuliše da se umili Moskvi, šaljući osvedočenog prijatelja Rusije”. Smatra da nevezano od toga da li je Moksva pozvala direktno Vulina, iza odluke svakako “stoji Vučić”, jer Vulin nije mogao da ode bez njegovog odobrenja.

Jakšić zaključuje da na ovaj način Beograd jasno stavlja do znanja svoju “veliku želju da održi visok stepen prijateljstva sa Rusijom”, a da Moskva šalje poruku da želi “Vulina u novoj Vladi”.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu