Ekonomija

Foto:Tanjug/Strahinja Aćimović

8. 10. 2023. / 13.51

Za EXPO 2027. bez raspisivanja javnih nabavki

Vlada Srbije predložila je Skupštini usvajanje zakona koji je po svojoj prirodi leks specijalis u odnosu na ostale zakone, a koji utvrđuje način funkcionisanja priprema za sprovođenje specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Specijalizovana izložba Ekspo 2027. biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, a zarad toga osnivaju se privredna društva za sprovođenje projekta EXPO 2027. kao i pojedinačna društva posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata.

Svi postupci će se sprovoditi pod oznakom "hitno", bez raspisivanja javnih nabavki.

Zakon obuhvata i procedure izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona i stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, izgradnju sadržaja van granica prostornog plana, uključujući izgradnju nedostajuće infrastrukture, organizovanje pratećih manifestacija izvan obuhvata prostornog plana, obnovu fasada u određenim urbanističkim zonama i celinama, kao i duga pitanja od značaja za realizaciju projekta.

 

Pročitajte još EXPO 2027 u Srbiji: Sumnjiva računica

 

Predviđeno je i da su sve institucije i organi koji obavljaju javna ovlašćenja dužni da bez odlaganja izdaju sve akte iz svoje nadležnosti, a koji se odnose na projekat Ekspo 2027. Sva akta potrebna za izgradnju objekata donosi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkuru, dok su svi podnesci u postupcima realizacije projekta oslobođeni plaćanja taksi i naknada, po bilo kom osnovu.

Predviđeno je i da investitor ne plaća naknade, pa ni doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.

Stručnjaci su ranije najavljivali da će ukupni ekonomski efekti manifestacije “EXPO 2027” premašiti milijardu evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju 130 novih hotela i 2,6 miliona turista koji će ovom povodom posetiti Srbiju. Konsultant za strana ulaganja dr Milan Kovačević govorio je za portal “Vremena” da bi bilo korisnije fokusirati se na domaću ekonomiju, nego na skok u budućnost.

 

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu