Vesti

Foto: Wikipedia

2. 7. 2022. / 11.49

Zaharova V.S. Tkačenko: Čiji je boršč

Unesko je uvrstio ukrajinsku čorbu boršč na listu nematerijalne svetske baštine. Rusi tvrde da boršč njihovo jelo, a ne ukrajinsko

Odmah nakon što je Unesko saopštio da je kultura pripreme ukrajinskog boršča upisana na listu nematerijalne svetske baštine te organizacije, Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, napisala je na svom Telegram nalogu:

"Podsećanje ekstremistima koji mrze sve što je rusko. Iz prvog pominjanja boršča (u putopisima gdanjskog trgovca M. Grunevega, 1584 – 1585. g.) proizlazi da je to jelo ruskih stanovnika Kijeva. Moraćete da živite sa tim.“

Ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko je odgovorio da če Ukrajina ćrecept za ovu gustu supu ili čorbu uglavnom od cvekle podeliti sa svim civilizovanim zemljama, "pa čak i sa necivilizovanim, da bi (za jelo) imali nešto lagano, ukusno i ukrajinsko“.

"Pobeda je naša u ratu oko boršča“, naglasio je Tkaćenko na Telegramu. Ukrajina će "pobediti i u ratu s borščom i u ovom ratu“ protiv Rusije, napisao je ministar.

Kako bilo da bilo, Unesko je ocenio da sukob u Ukrajini ugrožava održivost kulture pripreme boršča, koji je "verzija boršča koji se konzumira u nekoliko zemalja regiona i koji je sastavni deo ukrajinskog porodičnog i društvenog života“.

"Boršč sam po sebi nije u opasnosti, ali je nasledje povezano sa borščom u neposrednoj opasnosti jer je sposobnost stanovništva da prenosi svoje nematerijalno kulturno nasleđe ozbiljno narušena zbog oružanog sukoba, posebno zbog prisilnog raseljavanja zajednica“, obrazložio je izvestilac komisije za procenu ukrajinskog predloga.

kozačke pesme oblasti Dnjepropetrovsk i tradicija oslikavanja keramike u oblasti Kosiv.

S.Ć./Beta/Večernje Novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu