Evropska unija

Foto: Wi Pa/Pixabay

13. 12. 2022. / 14.49

Zaključci EU o Srbiji: Zabrinutost zbog Kosova, Rusije i vladavine prava 

Beograd se poziva da se vrati dijalogu sa Prištinom. Konstatuju se nazadovanje Srbije po pitanju usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, manjkavosti u vladavina prava, slobodi izražavanja i nezavisnosti medija 

S.P
Dok na severu Kosova traju barikade i blokade, ministri Evropske unije pozivaju "Kosovo i Srbiju“ da se vrate dijalogu "u dobroj veri i u duhu kompromisa“ kako bi se postigao "sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravilima“.

U zaključcima o Zapadnom Balkanu, koji će biti na dnevnom redu Samita evropskih lidera u četvrtak, navodi se da bi sporazum između Beograda i Prištine trebalo da se pozabavi svim otvorenim pitanjima kao i da se očekuje da svi prethodni sporazumi budu u potpunosti sprovedeni.

Kako prenosi Radi Slobodna Evropa (RSE), obe strane se pozivaju da se "uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu to tenzija i nasilja, kao i od retorike koja ne pomaže pozitivnoj atmosferi dijaloga“.

Tenzije sa Kosovom nisu jedina briga ministara evropskih poslova. Tu je i nazadovanje Srbije u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, zbog odbijanja srpskih vlasti da uvedu sankcije Rusiji. Savet EU "duboko žali“ zbog toga i očekuje od Srbije da pokaže "nedvosmislenu posvećenost“ procesu pristupanja i zajedničkim evropskim i principima i vrednostima.

Ministrima EU nije promakla ni oštra retorika vlasti protiv Evropske unije, pa tako pozivaju zvanični Beograd da "objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno uključe u sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija“.

Gde su zabrinutosti EU tu je i oblast vladavina prava. Ministri su pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila u nekim oblastima, zbog ustavnih izmena, ali je naglasila da postoje stalna kašnjenja u nizu drugih oblasti. Traži se jasno pokazivanje političke volje za sprovođenje konkretnih i opipljivih rezultata u ključnim poglavljima 23 i 24.

"Savet ponavlja svoju ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija, što takođe utiče na mogućnosti birača da donesu potpuno informisane izborne odluke, i poziva Srbiju da se pozabavi sa ovim ozbiljnim zabrinutostima kao stvar hitnosti“, stoji u zaključcima ministara evropskih poslova država članica EU.

Ovi zaključci naći će se pred šefovima država i vlada EU koji će u četvrtak doneti odluku da li će se sa Srbijom napraviti korak nuapred u pregovorima sa EU. Uzimajući u obzir ove zaključke, ali i kritičan izveštaj Evropske komisije iz oktobra, veoma su male šanse da Srbija otvori novi pregovarački klaster u decembru.

Sa današnjeg sastanka ministara EU dobre vesti došle su za Sarajevo. U četvrtak, Bosni i Hercegovini će zvanično biti odobren status kandidata za članstvo u EU.

 S.P./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu