Region

Narušavanje prava i slobode u RS: Milorad Dodik

Foto: AP

11. 3. 2023. / 0.50

Zakon o stranim agentima: Kad se Dodik igra Putina

„Po ugledu na SAD“ Dodik bi da u Republici Srpskoj uvede zakon o stranim agentima. Smatra da bi sve nevladine organizacije morale da prijavljuju svoje transakcije „i sve što rade“. Takođe, vlasti Republike Srpske su najavile ponovnu kriminalizaciju klevete i uvrede

S.P
Samo dan nakon što su Gruzijci rekli ne ruskom zakonu o stranim agentima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je isti takav zakon i uvođenje termina "strani agent“ u Republici Srpskoj. Lider bosanskih Srba, ljubitelj svega Putinovog, ipak kaže da su mu Sjedinjene Američke Države bile uzor za ovakav zakon.

"Sjedinjene Države u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD“, rekao je Dodik. Njegova zamisao je da prema spomenutom zakonu sve nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva moraju da prijavljuju svoje transakcije "i sve što rade“.

Obratio se i "Soroševoj fondaciji“ (Fondacija za otvoreno društvo) rekavši da će ih sprečiti da svoju regionalnu kancelariju iz Tirane premeste u Sarajevo, jer nisu "dobronamerna, već rušilačka organizacija“.

Slučajno ili ne, Dodikov "lov na nevladine organizacije"  dolazi samo tri dana nakon što ga je jedna od njih koja deluje i u Srbiji, Transparensi Internešnal,  prijavila da je u sukobu interesa, jer firme u vlasništvu njegove porodice posluju sa državom i ubiraju značajne povlastice i olakšanja iz državnog budžeta.

Paralelno sa uvođenjem naziva strani agenti za organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, vlasti Republike Srpske su 2. marta najavile uvođenje izmena i dopuna krivičnog zakona i kriminalizaciju klevete i uvrede, što je iz zakona izbačeno 2002. godine.

U praksi to znači: ko uvredi drugoga biće novčano kažnjen. Cenovnik je različit, ali ako uvreda stigne putem medija, kazna će biti od deset do pedeset hiljada maraka.

Novinari u Republici Srpskoj ističu da će ponovna kriminalizacija klevete i uvrede ugroziti rad medija i dodatno povećati već visok nivo autocenzure u ovom entitetu. Iz organizacije Reporteri bez granica saopštili su da bi zakon mogao da dovede do toga da mediji izbegavaju bilo kakvo izveštavanje o političarima iz straha od krivične odgovornosti.

Milorad Dodik je ocenio da za izmene zakona brinu samo "spodobe, koje godinama lažu, petljaju, nameću ljudima, reketiraju".

Iz Američke ambasade u BiH su ocenili da bi usvajanje ova dva zakona "drastično narušilo prava i slobode ljudi u tom entitetu“.

"Ovi zakoni koristili bi samo vladajućoj koaliciji u njenim naporima da konsoliduje svoju vlast. A išli bi na štetu svih ostalih“.

Dodali su još i da su argument o preslikavanju američkog zakona o stranim agentima već čuli od ruskog predsednika, a videli su i rezultate.

"Ruske vlasti upotrebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorenjivanje slobodnih medija“.

S.P./RSE/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu