Rat u Ukrajini

Popravljaju serušeni most: Ukrajinski vojnik u Bahmutu

Foto: AP

4. 3. 2023. / 14.52

Zamenik gradonačelnika Bahmuta: Ruske snage još nisu zauzele grad

Rusi žele da unište Bahmut, rekao je danas Oleksandr Marčenko. Klanica je na obe strane, rekao je Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske. Šojgu je iznenada posetio ruske snage u Ukrajini i odlikovao vojnike

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom.

Marčenko je za BBC rekao da je jedini cilj ruskih snaga “ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom”, dodajući da je taktika koju Rusi koriste taktika “spržene zemlje”, prenosi Tanjug.

“Oni žele da unište Bahmut”, dodao je Marčenko.

Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, veruje da ih je 4.000 ili 4.500. Rekao je da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas u subotu u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim i rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini. U posljednjih 36 sati su uništena dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Međutim, s obzirom da Ukrajinski vojnici rade na popravci oštećenih puteva, a sve više vojnika se kreće prema linijama fronta, govori da Ukrajina ne želi da preda grad. Na zapadu Ukrajinci kopaju nove rovove za odbrambene položaje.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je da je delovima nekih jedinica naređeno da se rotiraju na bezbednije položaje, opisujući situaciju kao "klanicu na obe strane“.

Danas u subotu je javljeno da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu iznenada posetio ruske snage u Ukrajini. Ministarstvo odbrane je na Telegramu saopštilo da je Šojgu "sproveo inspekciju naprednog komandnog mesta jedne od formacija Istočnog vojnog okruga u pravcu južnog Donjecka“, kao i da je "pregledao komandno mesto na frontu", u oblasti južne regije Donjeck, ne odredivši tačno mesto ni vreme.

Takođe su objavili video koji pokazuje Šojgua koji putuje u helikopteru, nakon čega razgovara sa vojnikom ispred oštećenih zgrada. Osim toga, prikazan je i kako odlikuje ruske vojnike.

S.Ć./Al Jazira /RSE/

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu