Kosovo

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

29. 9. 2023. / 11.20

Zapisnik broj 59056: Odakle automatski bacač granata u selu Banjska?

Iz koje jedinice Vojske Srbije potiče automatski bacač granata pronađen u Banjskoj može da se utvrdi za petnaestak sekundi, kaže za portal “Vremena” pukovnik tehničke službe u penziji Najdan Vojinović

Zapisnik broj 59056 sa sanduka u kome je bio smešten automatski bacač granata (BGA) serijskog broja 201, otkriven kod "civila" ili pripadnika neke paraformacije u selu Banjska na Kosovu, državu Srbiju i njen sistem odbrane (Vojska, Ministarstvo, Jugoimport SDPR) stavlja pred veliko iskušenje: kako objasniti otkud se to naoružanje našlo tamo i kojim putevima je došlo.

Ako je izuzeto iz nekog vojnog skladišta i dato "nekome", to je ozbiljan problem za sistem koji će to morati da objasni ne samo domaćoj javnosti, nego i pred međunarodnim institucijama; a ako je to neko na svoju ruku "ukrao" i prodao, problem je odgovornosti mnogih u lancu komandovanja – kako u godišnjim popisima nisu primetili da takvo sredstvo, a nije reč o pištolju ili automatskoj pušci, nedostaje.

Zapisnik broj 59056 sa sanduka u kome je bio smešten automatski bacač granata.

Za proveru ne treba više od dana

Jedan od onih koji neće da ćuti je i pukovnik tehničke službe u penziji Najdan Vojinović, koji je krajem devedesetih bio komandant pozadinske baze u Prištinskom korpusu i najbolje poznaje detalje vezane za evidenciju borbenih sredstava.

On u razgovoru za "Vreme" tvrdi da se, ako se želi, za jedan dan moglo utvrditi odakle je, iz kog skladišta ili jedinice, došao taj BGA. I preko fabričkog broja i preko zapisnika.

Pročitajte još Milan Radoičić priznao: Bio sam Banjskoj, sve sam organizovao

Vojnoprivredni sektor Ministarstva odbrane može časkom da utvrdi iz kog magacina je uzet. Ne vidi se dobro pečat, ali imaju imena rukovaoca tehničko materijalnih sredstava (magacionera), referenta tehničke službe i naredbodavca – načelnika logistike. Ovo upućuje da je BGA bio u nekoj vojnoj jedinici, a ne u vojnoj fabrici, jer one nemaju načelnika logistike.

Koja je vojna jedinica u pitanju, može se naći u računarima personalne službe Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u roku od 15 sekundi, ukucavanjem imena i prezimena potpisanih, objašnjava Vojinović.

Bacač je bio denkozerviran

On je, kao neko ko je radni vek proveo u logistici, ukazao da pronađeni papir na sanduku sa BGA nije tipski dokument, već takozvani pomoćni, koji se izrađuje sa ciljem da se na pakovanju sredstava (sanduk, vreća, paleta, džak) vidi šta se unutra nalazi.

Pročitajte još Milan Radoičić: Arkan za XXI vek

"Taj BGA ima svoj tipski sanduk u koji se smešta sa rezervnim alatom i priborom. Izuzet je iz nekog magacina vojske, ministartsva ili SDPR i posle dekonzerviran. Nije bio u stalnoj upotrebi već u magacinu", precizira Vojinović.

On, kao stručnjak, na osnovu fotografije zapisnika (nekad se to zvalo "lista pakovanja") koju je objavila kosovska policija, ukazao na detalj, oku običnog posmatrača neuočljiv i nebitan.

Foto: Zastava oružje

"Na vrhu zapisnika vidi se mrlja žućkaste boje, preko natpisa ‘Sanduk broj…’. To je mrlja od rastopljenog ‘solventa’ – sredstva za dugotrajnu konzervaciju naoružanja i opreme. Kad se ono konzerviše u kadi sa ‘solventom’, na 70 stepeni Celzijusa, i onda umota u papir, takođe natopljen tim rastvorom, može da bude zaštićeno više od 50 godina. ‘Solvent’ nemaju sve jedinice u vojsci, nego samo one koje poseduju radionice za opravku. I, naravno, Tehničko remontni zavod u Čačku", naveo je Vojinović, i ukazao da je, zbog te mrlje, jasno da je BGA bio dekonzerviran.

Čeka se odgovor Ministarstva odbrane

I zbog toga je, dodaje, lako istražiti ceo slučaj, ako se želi – neka tehnička služba vojske i ministarstva pogleda naloge u tim jedinicama koje rade dugoročnu konzervaciju naoružanja i pronađu BGA fabričkog broja 201 i iz radnog naloga vide iz koje jedinice je došao.

Pročitajte još NATO šalje pojačanje na Kosovo

"Ako je BGA menjao jedinice, u materijalnim listama za primopredaju sredstava postoje fabrički brojevi, lako se pronađe od koga je i kome predat. Vojni stručnjaci, ako hoće istragu, lako mogu to saznati. Pogotovo što postoje potpisi lica odgovornih za pakovanje u tipski sanduk", zaključio je Vojinović, koji je nekad bio nadređeni sadašnjem načelniku Uprave za logistiku Vojske Srbije general-majoru Srđanu Petkoviću i ovaj je, kao poručnik, od njega "pekao zanat".

Na državi i Ministarstvu odbrane je sad da se o tome izjasne, i eventualno pokušaju da dementuju Vojinovića. Ili će, po običaju, pred javnošću neki zastavnik prve klase pred penzijom, čije ime neće biti objavljeno, nego samo inicijali, biti optužen da je "prodao" sredstvo i biti saopšteno da je protiv njega "pokrenut postupak".

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu