Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

7. 9. 2023. / 18.48

Zašto se Vučić obraćao 200 puta za osam meseci

„Institucija predsednika tumači realnost, rešava probleme, nudi objašnjenja za politike koje bi trebalo da po Ustavu sprovodi Vlada, predsednik usvaja ili ne usvaja zakone koje bi trebalo da usvaja Narodna skupština“, objašnjava programski direktor CRTE Raša Nedeljkov za portal „Vreme“

Novo obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića javnosti odigraće se sutra u 13 časova u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Prema podacima organizacije civilnog društva CRTA, predsednik Srbije se za osam meseci ove godine obratio direktno, putem televizija sa nacionalnom frekvencijom, više od 190 puta.

Najviše obraćanja bilo je u aprilu – 32 puta. U januaru 17, u februaru 27, u martu 30, maju 21, junu i julu 23 i avgustu 21 put.

Pročitajte još Opozicija: Tražimo vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine

Najava najnovijeg obraćanja predsednika Srbije "o svim važnim pitanjima“ usledila je dva dana nakon što su opozicione partije uputile zahtev da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori budući da zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja“ još uvek nisu ispunjeni.

Da li će predsednik sutra o tome govoriti za sada su samo spekulacije.

Tumač realnosti

Na pitanje zbog čega se predsednik obraćao javnosti skoro dvesta puta u osam meseci, programski direktor CRTE Raša Nedeljkov odgovara da to ukazuje na nepostojanje demokratskog društva.

"Ono što vidimo kroz ovakav način komunikacije sa biračima i sa građanima je druga strana medalje institucionalnog, odnosno demokratskog kolapsa u kome jedina institucija koja funkcioniše i jedina instutucija koja se proglašava nadležnom i arbitrar je za sva pitanja u društvu jeste institucija predsednika“.

To se ostvaruje, kako objašnjava, tako što "institucija predsednika tumači realnost, rešava probleme, nudi objašnjenja za politike koje bi trebalo da po Ustavu sprovodi Vlada, predsednik usvaja ili ne usvaja zakone koje bi trebalo da usvaja Narodna skupština“.

O svemu i svačemu osim o glavnom

Početkom prošlog meseca se predsednik tri puta u nedelju dana obratio javnosti – sa premijerkom Anom Brnabić iz Palate Srbije kada su govorili o projektu EXPO 2027, u emisiji Ćirilica na TV Hepi i u jutarnjem programu TV Pink.

Pred obraćanje u Palati Srbije takođe nije rečeno o čemu će predsednik i premijerka govoriti.

Kako je pisao potal "Vreme“, umesto teme o kojoj bi se očekivalo da će govoriti – da je preko 50 evropskih parlamentaraca potpisalo pismo u kome se Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija pozivaju da zaoštre politiku prema Srbiji i njenom predsedniku zbog destabilizicije Kosova i regiona, predsednik i premijerka govorili su o viziji nove, fantastične Srbije kroz narativ "oni bi da nas uvuku u ratove, a mi bismo da gradimo“.

Pročitajte još Brnabić i Vučić: Srbija će biti još fantastičnija nego što je sada

Na sličan način, predsednik se obratio naciji u julu rekavši da je "bivša vlast bila servilna prema stranim državama“, a da se on nikoga i ničega ne plaši.

Pročitajte još Još jedno obraćanje Vučića: Još jednom o svemu i svačemu i izborima

Dakle, kao što se u mnogim obraćanjima može videti, predsednik često, pored tema o kojima bi se očekivalo da će govoriti, spominje premijera Kosova Aljbina Kurtija, predstavnike opozicije i sve one koji su "neprijatelji“ Srbije, navodi Nedeljkov i kaže da se ovakva obraćanja se koriste da bi se bavilo nekim drugim temama "pod kapom državnih poslova“.

"To je jedna zamena teza u kojoj se koristi autoritet pozicije predsednika u jednom hibridno demokratskom režimu, odnosno u društvu fasadne demokratije“.

Kako to rade u svetu?

Kako objašnjava sagovornik "Vremena“, u demokratskim zemljama se predsednici ili premijeri direktno obraćaju naciji jednom godišnje. Povodi su uglavnom veliki praznici ili velike krize.

"Ovde se ne radi o konkretnim povodima kriza, već o jednom konstantnom tumačenju političke realnosti u kojoj se kroz svoja obraćanja jedino jedna osoba, jedna politička figura, jedna institucija čini i fabrikuje u relevantnu. Sve ostalo je nerelevantno. Važno je samo šta misli jedna osoba“, zaključuje Nedeljkov.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu