Izbori 2022

Izlaznost manja nego 3. aprila ali ipak dbra: sa današnjeg glasanja u beogradu

Foto: Tanjug

16. 4. 2022. / 22.03

Zatvorena birališta: SNS tvrdi da su pobedili na svim nivoima

Republička izborna komisija ocenjuje da su ponovljeni izbori u Srbiji prošli u najboljem mogućem redu, iako se zna najmanje za dva incidenta. Posmatračka misija „Crta“ je u Beogradu prijavila sumnju na kupovinu glasova, i ocenjuje da je izlaznost dobra. SNS ocenjuje da je pobedila u Beogradu

U 20h zatvorena su sva biračka mesta na kojima su danas u Srbiji ponovljeni izbori za narodne poslanike, predsednika Republike i za Skupštinu Beograda, osim jednog, u Nišavskom okrugu. Tamo je glasanje produženo do ponoći kako bi se nadoknadilo četiri sata kašnjenja. Utvrđeno je da u glasačkim kutijama nije bilo kontrolnog lista, pa je glasanje počelo umesto u 7 počelo u 11 časova.

Poznato je da su bila dva incidenta tokom izbora. U Aranđelovcu je jedna gospođa pocepala glasačke listiće, a u Velikoj Plani članovi proširenog sastava biračkog odbora Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije verbalno su napali koleginicu iz Dveri nakon što je utvrdila nedostatak pet biračkih listića.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije  je na konferenciji za medije koja je trajala sedam minuta, potvrdio da su ponovljeni izbori održani, i konstatovao da su "prošli u najboljem mogućem redu“.

Podatke o izlaznosti nije pominjao.

U Beogradu, posmatračka misija "Crta“ posumnjala je da postoji kupovina glasova u okolini jednog biračkog mesta, pa je pozvala policiju. Drugih incidenata u Beogradu nije bilo.

Gradska izborna komisija se ni sat i po nakon zatvaranja birališta nije oglasila.

Poslednji rezultati o izlaznosti koje je imala "Crta“ bili su od 19h. – 44,1 odsto. Raša Nedeljkov je ispred "Crte“ rekao medijima da je ta izlaznost manja u odnosu na isto vreme na izborima 3. aprila, ali ocenjuje da je "dobra i više nego što smo očekivali u odnosu na neka ranija iskustva“.

Prema proceni Srpske napredne stranke, pobedili su na svim biračkim mestima na svim nivoima. Osim njih, druge zainteresovane stranke se nisu oglašavale.

S.Ć. /N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu